Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за санирането на сгради

Снимка: БГНЕС

"Направи си сам" вече важи само за вътрешния ремонт на апартамента ни. Що се отнася до външната фасада, ако не сме се включили в Националната програма за енергийно обновяване на жилищните сгради, топлоизолациите са невъзможни по единично. Във всички случаи е необходим проект, подчерта инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация за изолация в строителството:

Има много нерегламентирани и непроектирани обекти. Това е много сериозен проблем. Апелираме към общественото внимание, към общините като инвеститор, към министерството, към контролните органи, да се изисква проект. Ние не сме свикнали в България да искаме проекти за ремонт. Това е нещо като лоша дума. Когато се прави ремонт, идват една група майстори и тръгват да правят ремонт. Трябва да бягаме от този вариант, защото творчеството на обектите е невероятно и резултатът е плачевен.

Какво е важното за проектите по програмите за саниране, за да бъдат максимално добре инвестирани средствата, добави проф. Димитър Назърски

Когато имаме разработен проект, той трябва да се базира на нормативните изисквания, които действат в момента. В момента действа наредба номер 7 с актуализиран вариант от 15 юли миналата година, т.е. всички неща, които ние залагаме по отношение на енергийните характеристики на сградата. 

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Таня Милушева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!