Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албумът Simbiosis на Лилия Донкова и Гонсалу Пешкада

Лилия Донкова
Снимка: личен архив

Диригентът Николай Лалов – основател и ръководител на Камерния оркестър на Кашкайш и Оейраш в Португалия представи в предаването "Алегро виваче" албум на цигуларката Лилия Донкова, която освен концертмайстор на оркестъра, е и негова дъщеря.

Лилия Донкова е родена в София, внучка е на видния наш композитор и педагог проф. Бенцион Елиезер. През 2004 г. завършва Кралската музикална академия в Лондон, а в Португалия подготвя докторат. Често е солист на оркестри и свири като камерен музикант. Освен това преподава цигулка в Кашкайшката консерватория. От 2009-а датира първият й компактдиск "Кантабиле" с прочути пиеси за цигулка и пиано.

Колкото до този албум, наречен "Симбиозис", той е записан в партньорство с Гонсалу Пешкада – акордеонист с международна кариера, носител на първи награди на няколко важни национални и международни конкурси в Португалия. Той е канен като солист на всички престижни оркестри в родината си – разбира се и на Камерния оркестър на Кашкайш и Оейраш под диригетството на Николай Лалов. Той също има предишни компактдискове - с камерна музика за акордеон и пиано и с пиеси на Астор Пиацола. В дуо с Лилия Донкова Гонсалу Пешкада също посяга към творчеството на майстора на танго нуево.

Чуйте в звуковия файл какво разказва маестро Лалов за този интригуващ албум.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!