Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете билети за "Кармен" на фестивала "Сцена на вековете"

Продължава фестивалът "Сцена на вековете" на крепостта Царевец във Велико Търново. След много успешната премиера на операта "Набуко" от Верди, предстои на фестивала да бъде представена още една копродукция на Старозагорската опера и Бургаската опера. На 27-и август на Царевец ще се играе шедьовърът на Бизе "Кармен" с големия български мецосопран Даниела Дякова в главната роля и с участието на знаменития български тенор Калуди Калудов в ролята на Дон Хозе. Ако искате да бъдете сред публиката във Велико Търново с билети – подарък от "Каста дива", можете да опитате Вашия късмет като ни пишете на електронната поща castadiva@bnr.bg до 17-и август. Жребият ще изтеглим в изданието на "Каста дива" на 21-ви август от 20 до 22 ч. по програма "Хоризонт" на БНР. Пожелаваме ви късмет!

Г-жа Христина Борисова от Севлиево беше сред късметлиите в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива" и спечели билети за спектакъла на операта "Набуко" от Верди на Царевец – копродукция на Старозагорската опера и Бургаската опера, постановка на режисьора Огнян Драганов.

В топлата юлска вечер с нетърпение очаквах момента, когато ще премина през портата на крепостта "Царевец", за да потъна в обстановката не само на средновековния град, но и в света на оперната музика. Заедно с мнозинството почитатели на класическата музика заизкачвах стръмния каменен път, нагоре към Патриаршеската църква, където ни очакваше сцената на открито. Наоколо гледката беше впечатляваща с величествените хълмове и част от  Велико Търново.

Сцена "Царевец" е една наистина  нестандартна по своя замисъл сцена, високо над старопрестолния град, близо до звездите и внушаваше почти космическо единение с вечната музика на Верди. Бих казала, че постановката, осъществена от творческите състави на Бургаската и Старозагорската опери, беше внушителна не само заради впечатляващата със своята големина сцена, вписана естествено в каменните основи на средновековния град, но и заради броя на участващите  артисти. Беше удоволствие да слушам изпълненията на оркестъра и хора на двете държавни опери, както и на Марян Йованоски от Македония в ролята на Набуко, Ивайло Йовчев – в ролята на Измаел, Ивайло Джуров – в ролята на Захария, Йоана Железчева – като Абигайл и Офелия Христова – в ролята на Фенена. Техните изпълнения звучаха с невероятна професионална чистота, прецизност и мощ под купола на звездното небе и добиваха сила, която ги издигаше нагоре и надалеч над свечерените хълмове. Публиката аплодираше възторжено всяка ария и в края на всяко действие.

Впечатляващите сценични костюми, перфектно изпълнените партии и невероятното единство и синхрон между артистите от дватата оперни състава доставяха истинско удоволствие и задоволиха и най-изтънчените музикални вкусове. Всичко това можеше да се усети от бурните аплодисменти и възгласите "Браво" на публиката, която реагираше спонтанно и не пестеше емоциите си. Изборът на хълма Царевец за сцена на продукцията е повече от успешен и заради историческия сюжет, който се развива в Йерусалим през IV век пр.н.е. и
проследява военния поход на вавилонския цар Набуко срещу Йерусалим в исторически план, както и романтичната драма между Фенена, Абигайл и Измаел. С езика на музиката Верди майсторски успява да пресъздаде сложните взаимоотношения между героите, както и страданията на евреите, покорени от вавилонските нашественици.

Споделям не само моето, но надявам се и на цялата публика естетическо удовлетворение от възможността да присъстваме на един наистина впечатляващ оперен спектакъл, прекрасна сценична игра и завладяваща музика, с които суперпродукцията на Държавна опера Стара Загора и Държавна опера – Бургас бяха част от летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 Велико Търново.
 Благодаря на предаването "Каста Дива" за това, че ме направи съпричастна на това вълнуващо музикално събитие, сподели слушателката на Българското национално радио г-жа Христина Борисова от Севлиево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!