Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековен фестивал „БъдинЪ“ посреща гостите на Видин

4
Снимка: архив

Залязващото слънце окъпва с лъчите си брега на Дунава край Видин. Зад стените на крепостта се чува медният звук на ковачи и глъч на воини, готвещи се за битка с варварските племена от север. Картина, сякаш извадена от Средновековието, която обаче ще бъде реалност на 27 и 28 август, по време на фестивала „БъдинЪ“ в крепостта „Баба Вида“.

Самата крепост е единствената в България, напълно запазена от Средновековието. Използвана е едновременно за замък на владетелите от онова време и като отбранителен пост. Турците са я считали за „девствена крепост“, тъй като никога не е била превземана. В „Баба Вида“ се влиза само от север. От тази страна се намира и входната „Страцимирова“ кула, извисяваща се на 16 метра. Освен на архитектурните забележителности, гостите ще могат да се насладят и на ароматно дунавско вино. Всички ще станат свидетели на грандиозна битка между варвари и християни, а също така и на древен танц на огъня. Още много изненади очакват посетителите. За тях ще ни разкаже Огнян Ценков, кмет на град Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31