Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековен фестивал „БъдинЪ“ посреща гостите на Видин

4
Снимка: архив

Залязващото слънце окъпва с лъчите си брега на Дунава край Видин. Зад стените на крепостта се чува медният звук на ковачи и глъч на воини, готвещи се за битка с варварските племена от север. Картина, сякаш извадена от Средновековието, която обаче ще бъде реалност на 27 и 28 август, по време на фестивала „БъдинЪ“ в крепостта „Баба Вида“.

Самата крепост е единствената в България, напълно запазена от Средновековието. Използвана е едновременно за замък на владетелите от онова време и като отбранителен пост. Турците са я считали за „девствена крепост“, тъй като никога не е била превземана. В „Баба Вида“ се влиза само от север. От тази страна се намира и входната „Страцимирова“ кула, извисяваща се на 16 метра. Освен на архитектурните забележителности, гостите ще могат да се насладят и на ароматно дунавско вино. Всички ще станат свидетели на грандиозна битка между варвари и християни, а също така и на древен танц на огъня. Още много изненади очакват посетителите. За тях ще ни разкаже Огнян Ценков, кмет на град Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47