Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антично селище и голяма базилика допълват картината на миналото при Старосел

Снимка: bnt.bg

В един от богатите на история и паметници райони – при село Старосел, община Хисаря, и през този археологически сезон продължават да излизат интересни свидетелства за миналото на днешните български земи. Те са в района на прочутия подземен храм Четиньова могила и на могилата „Хоризонт”, открити навремето от големия български археолог д-р Георги Китов. Тази година екипът на доц.д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, локализира и мястото на някогашно тракийско селище в този район. И още – откри голяма базилика при Старосел. Ето какво казва в интервю за Радио България доц. Христов:

През изминалите години е проучена еднокорабна малка църква на връх Кози грамади от късноантичния период. Локализирани в землището на Старосел са още две базилики. Знаем за съществуването в съседните села Мътеница и Красово на други две. Тоест, присъствието на раннохристиянски паметници в тази част на южните склонове на Средна гора не е изключение. По-скоро беше странна появата на тази базилика в близост до тракийска надгробна могила, в непосредствена близост до голeмия подмогилен паметник от времето на древните траки. А и самата ориентация на сградата e североизток-югозапад, а не в класическите посоки изток-запад.

Археолозите са започнали проучване на античното селище с площ от над 15 декара, разположено в непосредствена близост до мястото, където работи експедицията им. Логично е в късната античност подобно обширно поселение да има предистория доста назад във вековете, един или няколко култови паметника и църкви от това време. А в каква степен е бил разрушен храмът?

На практика имаме трикорабна базилика с дължина 25 метра и 80 см, широчина 13 метра. Или общата застроена площ заедно със странично помещение от северозападната страна е 350 кв.метра. Във височина имаме запазеност на места до 80 сантиметра. Но като цяло паметникът е претърпял поражения и в края на Шести век за втори път е започнало неговото постепенно разрушаване през столетията. И накрая, като прибавим иманярската интервенция през последните няколко години, пораженията са сериозни. Но, въпреки всичко, основите са запазени навсякъде, абсидата (олтарната част) е с добре оформени камъни с хоросан, има крепежни елементи за колоните на църквата. Притворът също е много добре запазен. Всичко това предразполага за консервация на паметника, дори за частична реставрация и показването му пред многобройните посетители на Старосел – посочва доц. Христов.

Предвидено е да пристигне комисия от Инспектората на Министерство на културата и колегите на доц.Христов да се запознаят с резултатите от проучванията и да ги приемат. Както и да предложат мерки за по-нататъшното опазване на античния храм. Разбира се, той трябва да бъде консервиран, посочва археологът. Впрочем, експедицията е била финансирана от местна винарска изба. И тяхното желание е да подпомогнат изграждането на защитен покрив, както и да оградят паметника, за да бъде запазен за идните поколения. Философията на нашите действия навсякъде в страната е, че трябва да се проучва, веднага да се вземат мерки за опазването и да се публикуват резултатите. За да знаят хората подробности за историята на тези интересни паметници – отбелязва археологът.

Снимки: bnt.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05