Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Божков: Сделката с Дипломатическия клуб трябва да бъде обявена за нищожна

Според него не само в съдебната система има "гнили ябълки", но и в политическа система има "гнили пържоли"

Юристът Марин Божков, работил в Агенцията за приватизация, категорично отрича необходимостта от приемането на отделен тълкувателен закон за разпоредбите на Закона за приватизация, с който допълнително да бъде въведено ограничение за продажбата на обособени части от дружества, които са в забранителния списък:

От гледна точка на законодателна техника, ако трябва да приемаме закони, които да обясняват недвусмисленото съдържание на други закони, това означава да доведем собствената си правна система до пълен абсурд. Тя е достатъчно вампирясала и без подобни опити. Реално извършеното от Агенцията за приватизация безспорно противоречи на закона, а тълкуванието, което самата агенция дава на забранителния списък, е в духа на книгата "Животинска ферма" от Оруел. Нещо, което ми е изключително неприятно да призная след 25 години тежък преход. Фактически, правното положение е следното: съществува забранителен списък на предприятия, които не могат да бъдат продавани в нито една тяхна част.

Има обособени части от предприятия, които по принцип могат да бъдат продавани, но тези обособени части не могат да бъдат. Тълкуванието, че ако едно предприятие е включено в забранителния списък, то могат да бъдат продавани негови обособени части, които не са включени, е правен и фактически абсурд, защото това означава, че обособената част като условно понятие може да включва всяка една част от инвентарния опис на цялото имущество на предприятието. И тогава забранителният списък трябва да набъбне до пълен опис на притежаваното от тези дружества имущество до гайка и телбод. А това, както разбирате, е смешно и абсурдно.

Божков обясни как трябва да се прилага законът, след като големите нарушения са правени в годините назад, и преди 2002-ра:

НС може да взема решения за това дали едно предприятие да бъде включено или извадено от забранителния списък. Но, ако Агенцията за приватизация сключи подобна сделка, без НС да се е произнесло и да е извадило съответното предприятие или посочената част от забранителния списък, това е закононарушение. Типът на такова закононарушение е престъпление и с него би трябвало да се занимава Специализираната прокуратура, защото то е извършено с особена дързост и цинизъм при използване на служебно положение за набавяне за себе си или за трето лице на имотна облага. А за да може това да бъде извършено, то вече нещата отиват в компетентността не на НС, а на Специализираната прокуратура. За да може да бъде направен този опит, то някой е бил изключително сигурен в широко затворените очи на прокуратурата.

Сделката с Дипломатическия клуб трябва да бъде обявена за нищожна, смята юристът Марин Божков:

Сделката е направена по една отдавна позната схема, която на времето реализираше Илия Павлов, след него Ковачки и след него Делян Пеевски. Първо, тази сделка трябва да бъде третирана от държавата като нищожна, и виновните длъжностни лица да понесат юридическа, наказателна отговорност, а покровителстващите ги политически субекти да понесат политическа отговорност. Тези трима млади хора очевидно са подставени лица, а този, който е подставил тези лица, разчита на политическо покровителство .

Още една сделка с държавен имот – т.нар. Царски конюшни, трябва да има развръзка в съда:

Казус, който ясно илюстрира до каква степен политическата власт обраства с комбинатори и далаверисти. Този имот няма данни някога да е бил частен. Този имот представлява кавалерийска казарма, която, според запазените документи, е била стопанисвана от интендантството на имотите на короната. Изведнъж в нея се появяват множество фирми и множество спорове за собственост. А областният управител продава този ценен имот на един мним, недоказан съсобственик.

По-неприятното е не каква е цената, а възможността на държавни служители на различни нива да "мишкуват" в интерес на олигарси. Това е шамар от страна на олигархията върху лицето на българската политическа власт и то нанесен с ръката на държавни чиновници.

Според него има директна връзка между начина на стопанисване на държавната собственост и изказване като това на руския депутат Пьотр Толстой:

Докато държавната собственост се стопанисва по този начин, то такива изказвания на представители на чужди държави неминуемо ще има. Оказва се, че не само в българската съдебна система има "гнили ябълки", но и в българската политическа система има "гнили пържоли".

Интервюто на Таня Милушева с Марин Божков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!