Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворени врати за деца и възрастни на фестивала "Пиано Екстраваганца 2016"

Людмил Ангелов

"Пиано Екстраваганца" се утвърди като един от най-интересните фестивали в календара на културните събития на столицата. Шестото издание ще започне на 23 септември и ще включва по традиция концерти на големи имена и на нови лица в клавирното изкуство, а в програмите ще звучат рядко изпълнявани произведения, наред с класиката за пиано и камерна музика.


Фестивалът е под патронажа на г-жа Меглена Кунева - вицепремиер и министър на образованието и науката, и г-н Николай Ненчев - министър на отбраната. Повечето от събитията ще се състоят в концертната зала на Военния клуб, два от концертите ще бъдат в Националната художествена галерия, а закриването на 23 ноември ще ни срещне в зала "България" с победителя в конкурса "Шопен" през 2015 г. Сънг-Джин Чо от Южна Корея.

Една от интригуващите нови инициативи тази година е денят на отворени врати за деца и възрастни на 2 октомври от 11 до 19 часа във Военния клуб, когато големият български пианист и артистичен директор на "Пиано Екстраваганца" ще дава открити уроци на желаещи да се запознаят в новия концертен роял, на който свирят гостуващите на фестивала артисти.  

Друга новост в програмата на шестото издание е премиерната прожекция в България на документалния филм „Улицата на пианистите” на режисьора Мариано Нанте в кино "Одеон" на 26 септември от 18.30 ч.

Акцентите в програмата на фестивала "Пиано Екстраваганца 2016" чуйте от артистичния директор Людмил Ангелов в интервю за предаването "Алегро виваче" - в звуковия феал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!