Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечеството търси общ език за общуване на фона на езиковото многообразие

БНР Новини
Снимка: архив

Често ли ви се налага да отговаряте на въпроси за езиците, които ползвате или пък в момента изучавате? Случва се да ви попитат къде сте учили, какво ви е мотивирало и дали сте проговорили езика по принуда или заради собственото си желание.  Въпросите са много, а за това, че „да знаеш чужд език е истинско богатство” ни напомня Европейският ден на езиците, който се отбелязва и в България. Българският е един от всичките 225 местни езика, на които се говори в Европа. Любопитното е, че те представляват само 3% от езиците, които се използват в света.

Когато става въпрос за избор на език, всеки заявява, че английският в днешно време е задължителен, вторият език дава предимство при намиране на работа, а владеенето на трети е голямо преимущество. Масово изучаваните езици сред българите са английски, немски и френски и все по-често испански. Има хора, които ги смятат за банални и разширяват културните си хоризонти с изучаване на по-редките: румънски, полски, албански.

Вече живеем в нов свят, променен заради бързото развитие на технологиите. Светът има нужда да общува, а възможностите за това никога не са били толкова достъпни, лесни и безпрепятствени. Комуникациите вече имат водеща роля в живота на младите хора, а това засилва вниманието към владеенето на езика и способностите за общуване.

„Комуникацията трябва да бъде в сърцевината на езиковото обучение” – това е принципът на който залагат в Cambridge English – световнопризнат център за езиково оценяване и обучение. Там анализират внимателно новите предизвикателства пред човечеството  и отбелязват, че истинската сила на мобилните технологии ще се реализира само чрез силата на добре подготвените за общуване хора.

В България, както и по света, хората искат да придобият сертификат от Cambridge English за владеене на английски език по различни причини. За някои това е, че искат да повишат оценките си, защото се нуждаят от този сертификат в университета или в работата. „На други родителите им искат да им създадат мотивация, да ги накарат да се занимават по-задълбочено с езика, но има и такива хора, които полагат езиковите тестове само за удоволствие” – казва Стив Маккена – ръководител на комуникациите в Cambridge English:

Хората, които искат успешно да положат изпита, трябва да се концентрират върху комуникацията, да използват знанията си, да говорят колкото е възможно повече, да четат текстове, за да познават максимално добре езика. Трябва да се използват интернет сайтове, примери от тестовете, но най-важна е увереността, че ще се справиш. Много хора в България говорят английски на отлично ниво, затова препоръчвам комуникация с такива хора. Английският е световен език вече, той не е само за тези, на които е роден. Можеш да се разбереш чрез английски навсякъде, както в България, така и в Китай, затова не е задължително да търсиш англичани, за да говориш английски, можеш да говориш с всеки и да използваш в разговор езиковите си умения.

Наложи се да използваме специална софтуерна програма, която отчита най-типичните грешки, допускани от хората от всяка националност при усвояването на английски език – продължава Стив Маккена:

Хората, които учат чужд език много се безпокоят да не направят грешки. Следващата част от данните, които събрахме, е за грешките, които се правят от българите в граматическо отношение, те не се различават по нищо, допускани от останалите. Искаме да наблегнем на едно нещо, то произтича и от проучванията, които сме направили съвместно с Европейската комисия. Когато се изучава чужд език е важно да не се притесняваме твърде много за това, че допускаме грешки. Срещаме много хора, за които разговорът на английски език е много труден. От изучаването на който и да е език е важно да не се притесняваш, че ще допуснеш грешка. Езикът се отнася до комуникацията, той не е просто граматически упражнения, речник или произношение, а  сбор от уменията на човека да води разговор. Не на последно място е мотивацията, желанието на хората да използват езика и да се радват на това умение. Подчертаваме важността да се гледат филми и да се слушат песни на съответния език. Ние смятаме, че е много важно човек да иска да говори на езика, да иска да го използва. Когато конструираме нашите изпитни тестове, ние се ръководим от една цел – не само да насърчаваме учениците си да добиват знания, а повече да създават умения да използват езика на практика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пощите ще обменят левове в евро в малките населени места след влизането ни в Еврозоната

Левове в евро ще могат да се обменят безплатно в 2230 станции на "Български пощи" в населени места, в които няма банки. Правителството възложи на "Български пощи" да обменя на каса банкноти и монети от левове в евро за срок от 6 месеца, считано от датата..

публикувано на 17.07.24 в 17:17
Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27

Предстои BALKAN RUN 2024 - маратон до най-високия връх на Стара планина

Планинското бягане BALKAN RUN 2024 до старопланинския връх Ботев и обратно ще се проведе тази неделя, 21 юли 2024 г., по 41-километров маршрут със старт/финал в гр. Карлово. Трасето е с обща положителна денивелация D+3280м в самото сърце на Национален..

публикувано на 17.07.24 в 14:35