Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин създаде платформа в помощ на студенти и учени

БНР Новини
Снимка: личен архив

Какво най-много затруднява студентите? Вероятно това е научаването и възпроизвеждането на големи обеми информация, част от която те не разбират добре. А принудителното заучаване също оказва влияние на способността им да се концентрират и мотивират.

Един човек обаче е опитал да реши този проблем поне отчасти. Срещаме ви с нашия сънародник Александър Найденов, който заедно със свой приятел германец създава платформа за помощ на студенти и учени, наречена Paper Hive. Ето какво представлява тя:

В Берлин заедно с моя съосновател, който е доктор по математика, имахме желание да решим един голям проблем на учени и студенти. Той е разбирането на сложни текстове. Научната литература е най-сложната на света. Това са милиони статии и книги. Четеш и стигаш до някоя формула, която не разбираш. Няма какво да правиш и започваш да търсиш в Google, губейки време. Това е нещо, което искаме да променим. Правим така, че да може да зададеш онлайн всеки един въпрос, свързан с тази статия и някой твой колега или човек от научната ти общност да ти отговори.

Учените четат и усъвършенстват знанията си през огромна част от времето си. Чрез този сайт те откриват много по-бързо отговори на хиляди въпроси. На него са качени милион и половина статии и цели книги, които може да се ползват безплатно. Александър се надява сайтът да достигне до повече хора и да бъде използван и от студенти и преподаватели, избрали да останат у нас. Водят се и разговори с български учени от всички области на науката, които да им помогнат с обогатяването на информацията в сайта.

Александър нарича себе си „времигрант”. Каква е дефиницията на този неологизъм, измислен от него:

Хрумна ми преди години, докато гледах протести на еколозите от една берлинска кухня. По някаква причина смесих думите време и емигрант. Самият аз бях емигрант тогава и после започнах да мисля за себе си като временен емигрант, който не принадлежи само на едно място. По-скоро на мрежа от приятели, каузи и работа. Всеки ден независимо дали живеем в Берлин, София или Лондон, прекарваме огромна част от разговорите си с български приятели.

Казва, че е „времигрант”, защото като пътува из Европа се гордее, че минава през проверките само с лична карта и може често да отскача между Берлин и София, защото има евтини билети. Може спокойно да работи с България от чужбина и е успял да създаде своя общност там, която го кара да се чувства у дома, независимо че е на няколко хиляди километра от родината.

Завършил е висше образование по бизнес и информатика, но още докато учи, не остава безучастен към случващото се у нас, а и с българите извън граница. Затова решава да създаде мрежа от българи, която насърчава работата по социално значими каузи и инициативи. Нарича я „Обединени идеи за България”. Какви са нейните цели и по-значими проекти?

Две са целите на „Обединени идеи за България”. Едната е тази да свързва българи в страната и чужбина. Втората цел, която е на фокус в момента, е социалното предприемачество като дългосрочни устойчиви проекти за обществото. Започнахме преди близо 5 години с група приятели, следващи в България, Германия, Англия, Щатите. В един момент си казахме, че ако не започнем по време на следването си да правим нещо хубаво за страната ни, ще се откъснем от нея и никога няма да се върнем. Най-големият ни проект е един форум за социално предприемачество „Идеите-това сме ние”. В него всяка година събираме около 100-150 българи независимо къде учат или работят. В различни групи те създават от нулата чисто нови инициативи, с цел да подобрят нещо в страната ни.

Един от примерите за успешно реализиран проект от този форум е „Лечение без граници”. Той засяга българи, които заминават да се лекуват в чужбина. Ако не знаят езика, имат нужда от жилище или помощ в институциите, могат да се свържат с над 130 доброволци от 13 страни.

Подобна кауза можем да наречем социално предприемачество, тъй като е помогнала на много хора, решавайки някакъв проблем. Когато искаме да променим нещо, всеки от нас може да стане социален предприемач. Първата крачка към нашето по-добро бъдеще е да повярваме, че то зависи от нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25