Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин създаде платформа в помощ на студенти и учени

БНР Новини
Снимка: личен архив

Какво най-много затруднява студентите? Вероятно това е научаването и възпроизвеждането на големи обеми информация, част от която те не разбират добре. А принудителното заучаване също оказва влияние на способността им да се концентрират и мотивират.

Един човек обаче е опитал да реши този проблем поне отчасти. Срещаме ви с нашия сънародник Александър Найденов, който заедно със свой приятел германец създава платформа за помощ на студенти и учени, наречена Paper Hive. Ето какво представлява тя:

В Берлин заедно с моя съосновател, който е доктор по математика, имахме желание да решим един голям проблем на учени и студенти. Той е разбирането на сложни текстове. Научната литература е най-сложната на света. Това са милиони статии и книги. Четеш и стигаш до някоя формула, която не разбираш. Няма какво да правиш и започваш да търсиш в Google, губейки време. Това е нещо, което искаме да променим. Правим така, че да може да зададеш онлайн всеки един въпрос, свързан с тази статия и някой твой колега или човек от научната ти общност да ти отговори.

Учените четат и усъвършенстват знанията си през огромна част от времето си. Чрез този сайт те откриват много по-бързо отговори на хиляди въпроси. На него са качени милион и половина статии и цели книги, които може да се ползват безплатно. Александър се надява сайтът да достигне до повече хора и да бъде използван и от студенти и преподаватели, избрали да останат у нас. Водят се и разговори с български учени от всички области на науката, които да им помогнат с обогатяването на информацията в сайта.

Александър нарича себе си „времигрант”. Каква е дефиницията на този неологизъм, измислен от него:

Хрумна ми преди години, докато гледах протести на еколозите от една берлинска кухня. По някаква причина смесих думите време и емигрант. Самият аз бях емигрант тогава и после започнах да мисля за себе си като временен емигрант, който не принадлежи само на едно място. По-скоро на мрежа от приятели, каузи и работа. Всеки ден независимо дали живеем в Берлин, София или Лондон, прекарваме огромна част от разговорите си с български приятели.

Казва, че е „времигрант”, защото като пътува из Европа се гордее, че минава през проверките само с лична карта и може често да отскача между Берлин и София, защото има евтини билети. Може спокойно да работи с България от чужбина и е успял да създаде своя общност там, която го кара да се чувства у дома, независимо че е на няколко хиляди километра от родината.

Завършил е висше образование по бизнес и информатика, но още докато учи, не остава безучастен към случващото се у нас, а и с българите извън граница. Затова решава да създаде мрежа от българи, която насърчава работата по социално значими каузи и инициативи. Нарича я „Обединени идеи за България”. Какви са нейните цели и по-значими проекти?

Две са целите на „Обединени идеи за България”. Едната е тази да свързва българи в страната и чужбина. Втората цел, която е на фокус в момента, е социалното предприемачество като дългосрочни устойчиви проекти за обществото. Започнахме преди близо 5 години с група приятели, следващи в България, Германия, Англия, Щатите. В един момент си казахме, че ако не започнем по време на следването си да правим нещо хубаво за страната ни, ще се откъснем от нея и никога няма да се върнем. Най-големият ни проект е един форум за социално предприемачество „Идеите-това сме ние”. В него всяка година събираме около 100-150 българи независимо къде учат или работят. В различни групи те създават от нулата чисто нови инициативи, с цел да подобрят нещо в страната ни.

Един от примерите за успешно реализиран проект от този форум е „Лечение без граници”. Той засяга българи, които заминават да се лекуват в чужбина. Ако не знаят езика, имат нужда от жилище или помощ в институциите, могат да се свържат с над 130 доброволци от 13 страни.

Подобна кауза можем да наречем социално предприемачество, тъй като е помогнала на много хора, решавайки някакъв проблем. Когато искаме да променим нещо, всеки от нас може да стане социален предприемач. Първата крачка към нашето по-добро бъдеще е да повярваме, че то зависи от нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08