Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждоезична реч от близо и далеч все по-често чуваме в София

БНР Новини
Хиляди столичани посетиха Европейския ден на езиците, проведен в първия ден на октомври.
Снимка: Sofia Ring Mall

София е град на кръстопът, тук от незапомнени времена си дават среща различни езици и култури. Днес българската столица е още по-шарен град от тази гледна точка. Достатъчно е да отделите ден за разходка в историческия център на София или в някой от големите търговски центрове, за да чуете най-различни езици, от които често нищо не разбирате.

Сред гостите на града ще доловите разговори на английски, руски, испански, италиански език, но ако се заслушате в речта на чужденците в някое кафене на ул. „Пиротска“ например, може да доловите гръцки, турски, а често и арабски език.

Езикът не е просто средство за комуникация, той е най-прекият път за опознаване на далечна култура, обичаи, бит, нрави и история. Не случайно във всяка една от държавите –членки на Съвета на Европа с внимание се организира празникът, посветен на езиците. Целта е да се насърчат децата и възрастните, които учат чужди езици.

В слънчевия първи ден на месец октомври много столичани се събраха на едно място, за да проверят своите знания, а и за да се срещнат с преподаватели, които ще им помогнат в усвояването на чужд език. Около щандовете на представените 19 европейски езика непрекъснато имаше хора, любопитни да участват във викторини и игри.

Деца и възрастни решаваха занимателни тестове и провериха знанията си за езиците.

СнимкаИнститутът „Сервантес“ в София и лично директорът му Хавиер Валдивиелсо (на снимката) съветват изучаващите испански да слушат повече хубава музика и да гледат испанските сериали, за да научат езика по-лесно.

В момента ЕС залага на принципа, че всеки трябва да говори много езици, не само един. Разбира се, английският е международният език за комуникация, но вече не става само с английски. Така идва моментът да се учи втори език. В този случай испанският е много подходящ, защото той е вторият език за комуникация в свята. Българите имат такъв профил, че много лесно учат чужди езици. Лично аз говоря испански, баски, френски, италиански и английски, а сега се опитвам да науча и български.

СнимкаРосица Цветанова (на снимката) е преводач и преподавател по скандинавистика. Любим език за нея е шведският, макар българите да се затрудняват с неговата фонетика.

Като цяло това е много приятен език, – казва тя, – с граматика, по-лесна от тази в немския например. Езиците са ключ към опознаването на съответните страни. Шведският е важен и вълнуващ език, защото това е езикът на Астрид Линдгрен, АББА и на популярната музика.

На щанда на република Словакия срещам посланика Н. Пр. Мариан Якубоци. Той е от три години в страната ни, но добре говори български. Споделя, че обича да чете и слуша радио тук. Казва, че в света около 7-8 млн. души говорят неговия език, но пък който е учил словашки, той може да разбира и чешки, полски, руски и украински. 

От щанда на Словакия казват, че техният език е основа, за да разбираме другите славянски езици.
Доц. Величко Панайотов е преподавател и казва, че вече има много книги и речници на словашки в България.

Има противоречия при първите впечатления от словашкия език, защото има много думи, подобни на българските, но някои са коварни с това, че имат друго значение. Например дивак, означава зрител, позор е внимание, по този начин може човек да се обърка от междуезиковата омонимия.

Мотото на Института за български език в София е „Написаното остава, бъди грамотен!“. Пред българския щанд се събраха най-много хора. Българите искаха да покажат, че познават и уважават езика си. Защо е важно да владеем отлично правописа, припомня Мария Тодорова от Института:

Важно е да пишем правилно. Грамотността е въпрос на престиж и себеуважение. Тук участваме със занимателна игра. За най-малките има лесни задачи, които са свързани с познаване на синоними, букви, а за по-големите и на правопис. Грамотността изисква усилия, желание и постоянство.

Снимки: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05