Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК даде указания за удължаване на изборния ден до 21.00 часа

| обновено на 06.11.16 в 20:18
Снимка: БГНЕС

Само според закона изборният ден приключва в 20.00 часа, но Централната избирателна комисия преди минути даде указания на районните и секционните комисии помещенията, пред които има още желаещи да гласуват, да не затварят. Там гласуването да продължи до 21.00 часа. 
Това се отнася и за секции в чужбина. В ЦИК имат информация за опашки в част от секциите извън страната. Личните документи на желаещите ще бъдат събрани от член на комисията и гласуването продължава до 21.00, както пише и в закона. След 21.00 вечерта ще знаем по-точно на колко места гласуването е било до последно.

Избирателната активност към 17.00 часа е 44,83 на сто за президентските избори и 39,15 на сто за референдума, съобщиха от ЦИК. Това означава, че за президент своя вот са дали над 3 милиона души, а в референдума са участвали над 2 милиона и 600 хиляди. 
От ЦИК съобщиха също, че според закона нямат право да удължават изборния ден след 21.00 часа, ако пред избирателните секции все още има желаещи да гласуват.

Заради дългите опашки от хора пред много избирателни секции един от членовете на ЦИК е предложил изборният ден да бъде удължен. 
Говорителят Александър Андреев беше категоричен, че няма да има гласуване след 21.00 часа, както е възможно по закон. 
Изборният ден приключва в 20.00 часа, но ако има чакащи избиратели пред секцията, им се събират личните документи и те могат да гласуват само до 21.00 часа. Предложението за удължаване на изборния ден и след 21.00 ч. е направено от член на комисията, но то не е било възприето и не е било подкрепено от останалите членове на Централната избирателна комисия. 
Александър Андреев:
Въпросът е председателят и секретарят да установят в 20.00 часа дали има още избиратели, които желаят да упражнят своето право на глас, след което той им събира личните карти или документа за самоличност, взависимост къде се гласува, за да могат те да упражнят своето право на глас.
По силата на Изборния кодекс, там е уреден начинът, по който може да бъде удължен и до колко часа най-късно може да бъде удължен изборният ден, а именно това е до 21.00 часа, след което вече трябва да приключи изборният ден. В тази връзка не може и Централната избирателна комисия по никакъв начин да удължи извън закона този срок. Беше направено такова предложение от един от членовете на ЦИК. То не е възприето от ЦИК с оглед и изричния текст на Изборния кодекс.

26,2 % бе избирателната активност към 13 часа - отчете Централната избирателна комисия.
76 са жалбите и сигналите, получени в Централната избирателна комисия. 

Като най-висока активност към 13 часа е в Смолян, а най-ниска в Кърджали - 17,88 процента по информация, подадена от РИК, а в Смолян е 33,74 процента. По отношение на националния референдум 22,79 процента са упражнили гласа си в националният референдум или това са един милион 557 хиляди 444 избиратели, отново в Смолян е най-висока активността и в референдума - 31,10 процента и отново най-ниска е в Кърджали - 8, 12 процента. 

По отношение на частичния избор  за кмет на район "Младост", тъй като имаше поставени въпроси, активността към 13 часа е 22,44 процента. И за президентските избори и в националният референдум избирателите са по активни спрямо предходните избори за президент през 2011 година и спрямо националният референдум през 2015-та.

По отношение на постъпилите сигнали, по голямата част от тях са свързани с работата  и действията на секционните избирателни комисии, разбира се, тези сигнали са от компетентността на съответната РИК. Наложи се ЦИК да дава допълнителни указания, както и да повтаря неща, записани в методическите указания за СИК, като такива от рода например, че когато избирателят влезе в изборното помещение, трябва да бъде проверен в двата списъка за гласуване, и в изборите и в референдума, да му бъдат предоставени по една бюлетина за всяко гласуване и заедно с двете бюлетини да влезе в кабината за гласуване. Не бива там, където има повече от една кабина за гласуване избирателите да бъдат подреждани, в едната кабина да гласуват за изборите, а в другата за националния референдум.

Има сигнали за неоткъснати отрязъци на бюлетините, които обаче ще се смятат за действителни, грешките са на секционните избирателни комисии. Пусната бюлетина за референдума в урна за президент се смята за валидна при броенето, отстранен е проблем при машинното гласуване във Варна. На някои места в страната са възпрепятствани и представители на застъпници и наблюдатели, но проблемите са отстранени, така както и подреждането на избирателите в 24 СИК в София по азбучен ред, също е преустановено.


Във връзка с информацията на БНР за проблем с говорене на турски език в секции в република Турция ЦИК вече е взела протоколно решение, че в изборното помещение не може да се говори на чужд език.

Над 40 жалби и сигнали по телефон и мейл са разгледани до момента от ЦИК, като основаната част от жалбите се отнасят до организацията на работата на СИК и за нарушения по отношение упражняване правото на вот. Има сигнали за незаконна агитация, за разделяне на кабините за гласуване за двата избора, както и за това, че не се информират гражданите за правото да гласуват на референдума.


Александър Андреев посочи, че в ЦИК няма сигнали, че от някои СИК не подават данни за активността на националния референдум.


Цветозар Томов от ЦИК, който също даде информация за слушателите на "Хоризонт", обясни с пример как ще се отчитат резултатите от националния референдум:

Ако имаме например 1000 плика в кутията и имаме 400 отговора "да", все едно колко са "не" и колко не са отговорили на конкретния въпрос, съотношението, по което се изчислява резултатът - т.е. процентът на отговорите "да" е 400 върху 1000, т.е. 40 процента.


Действително с около 3 пункта е по-висока избирателната активност на тези президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори, обясни Томов:

Това никога не се е случвало. Винаги активността на президентските избори е била по-ниска от тази на парламентарните.


Избирателната активност към 10-10:30 часа на изборите за президент и вицепрезидент е 10,23% или 699 319 избиратели, информира членът на ЦИК Александър Андреев. В същия час на въпросите от референдума са отговорили 8,68% от избирателите или 593 482 гласоподаватели.

От звуковия файл можете да чуете цялото включване на Таня Милушева от ЦИК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!