Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земята храни малък бизнес в съседство с едър капитал

БНР Новини
Снимка: личен архив

Районът на Централна Средна гора, в който влизат общините Пирдоп, Златица, Челопеч, Антон и др., има индустриален облик. Тук се намират едни от най-големите корпоративни работодатели в страната, осигуряващи заетост на над 8000 работници. „Аурубис България” АД, „Елаците-Мед” АД и „Дънди Прешъс Металс Челопеч” са само част от предприятията, създадени с чуждестранен капитал. Техните производства са свързани с добив на медни златосъдържащи руди и тяхната преработка.

На фона на технологичните гиганти, които непрекъснато се нуждаят от работна ръка, в този район малко хора дръзват да се занимават със собствен бизнес в сферата на производството. Въпреки това предприемаческият дух на местните жители не е отживелица. Доказателство за това е оранжерията за целогодишно отглеждане на цветя, която няма как да подминете, ако пътувате по подбалканския път в посока София – Бургас. Намира се близо до с. Челопеч.

СнимкаСобственикът и́ Георги Острев е навлязъл в цветарския бизнес преди около 20 години. Някога е бил началник на цветопроизводството в Столичната община и е управлявал големи и добре оборудвани оранжерии. Днес цветята в неговата оранжерия се отглеждат върху специални големи маси, внесени от Холандия. Целта е работниците да не се навеждат и уморяват, както ако цветята се отглеждат директно върху земята. За да стартира бизнеса си, е взел пари назаем от банката. Определя начинанието си почти като младежка дързост, но не съжалява, защото то е основен поминък за неговото семейство. Освен това в оранжерията работят 8 човека, които също издържат семействата си с цветарството. Острев пресмята, че сега у нас малък бизнес може спокойно да се започне с кредит от около 8 хил. евро, а причините, които са го подтикнали да стане самостоятелен, обобщава така:

Всеки като мен е претърпял това, да има глупави началници над главата, които не разбират от работата. По мое мнение такива бяха във всички държавни и общински предприятия. Затова предприех стъпки да работя това, което най-добре мога, но вече за себе си. Когато имаш амбиции, парите никога не ти стигат. Искаш да разширяваш бизнеса си непрекъснато, но пазарът у нас е малък и не позволява такъв размах. Всеки, който се заема с подобно нещо, бих го посъветвал да разширява бизнеса с малки крачки и да не бъде много самоуверен и категоричен в действията си. Важно е да се следят тенденциите. Например аз в началото се бях заел да правя само цветя в саксия, но се оказа крайно недостатъчно, защото е сезонно и временно. Практиката показа, че цветята за букети се търсят ежедневно и има глад за тях на пазара.

СнимкаОстрев предвижда, че предстоят много добри времена за цялото земеделие  в България. Надеждата се подхранва и от успехите на други предприемачи в областта на фермерството и земеделието.

Аз съм изненадан от това какви производители има в малките населени места, има местни производства, занаяти, които ние не познаваме и то на територията на Софийска област. Наскоро посетих ферма за биволи в близкото с. Григорево. Отдавна не бях опитвал биволски продукти, а такива помня от детството си. Останах приятно изненадан и това ме изпълва с оптимизъм за България. Срещам хора, които преработват млечни продукти и предлагат стоката си в собствени магазини в София и околностите. В Долна баня пък са отворили цех за производство на протеинови блокчета по своя технология. Виждам как усилията на отделни производители се увенчават с успех. Ние сме малък пазар и трябва да изпипваме детайлите. Когато работиш самостоятелно, ти си отговорен към всеки клиент, освен това се стараеш да защитаваш и пазиш българските традиции. Ако този разговор го водехме преди година-две, сигурно щях да демонстрирам скептицизъм, но сега съм настроен много оптимистично.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пощите ще обменят левове в евро в малките населени места след влизането ни в Еврозоната

Левове в евро ще могат да се обменят безплатно в 2230 станции на "Български пощи" в населени места, в които няма банки. Правителството възложи на "Български пощи" да обменя на каса банкноти и монети от левове в евро за срок от 6 месеца, считано от датата..

публикувано на 17.07.24 в 17:17
Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27

Предстои BALKAN RUN 2024 - маратон до най-високия връх на Стара планина

Планинското бягане BALKAN RUN 2024 до старопланинския връх Ботев и обратно ще се проведе тази неделя, 21 юли 2024 г., по 41-километров маршрут със старт/финал в гр. Карлово. Трасето е с обща положителна денивелация D+3280м в самото сърце на Национален..

публикувано на 17.07.24 в 14:35