Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Симфоникс и Любка Биаджони с концерт на престижна германска сцена

София Симфоникс с диригент Любка Биаджони в зала "Херкулес" в Мюнхен
На 5 ноември оркестър София Симфоникс и неговата диригентка Любка Биаджони гостуваха на германската публика и осъществиха своя дебют в престижната зала "Херкулес" в Мюнхен. В програмата беше включена и българска творба - Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров.

Изключително преживяване е да слушаш български музиканти в тази прочута концертна зала – център на музикалния живот в Мюнхен, дом на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Тя е разположена в центъра на града, в Мюнхенската резиденция, градена векове наред от германски херцози и крале. Днес този комплекс от сгради е сред най-големите музеи на Европа.


Голяма рядкост е появата на български състав в зала„Херкулес “. През новото хилядолетие своите изяви там са имали Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солисти Минчо Минчев  и Николай Минчев през 2000 година, в чиято програма са включени творби от Марин Големинов и Михаил Пеков. Осем години по-късно на същата сцена стъпва Симфоничнияj оркестър на БНР с тогавашния си главен диригент Росен Миланов и солистка Веселина Кацарова. Съвместната им изява е част от европейското турне на оперната ни прима.

Така достигаме до 5 ноември 2016 г., когато честта, удоволствието и отговорността да стъпят там имаха оркестрантите от „София симфоникс“, водени от своята диригентка Любка Биаджони. Непознат за германците състав сред във ваканционна за Бавария седмица. Въпреки това стотици почитатели на класическата музика дойдоха да чуят Рапсодия „Вардар“ от Владигеров, Първия цигулков концерт от Паганини и Симфония №2 от Рахманинов. Пред нашите музиканти като солист застана цигуларят Хенри Раудалес, първи концертмайстор на Мюнхенския радиооркестър - бляскав инструменталист с огнено присъствие. 

За „София симфоникс“  - млад състав с едва тригодишна история това е първо излизане на толкова реномирана сцена. Сдържаната мюнхенската публика се оказа щедра на аплодисменти. Имаше викове „Браво!“ и видимо удоволствие от музиката и българските изпълнителите, които я поднасят:

Още подробности за представянето на българския състав чуйте в репортажа в звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!