Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветокласничката Кристина Георгиева ще солира за първи път на Радиосимфониците

Кристина Георгиева

Тя е на 15, но вече има впечатляваща биография. Започва да свири на цигулка едва 5-годишна, но скоро изключителният ѝ талант е забелязан и Кристина печели поредица награди от национални и международни конкурси. Отличена е като ярко музикално дарование и започват поканите за участия в престижни фестивали. Вече е свирила със "Софийски солисти", Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония.

На конкурса Vitam inspirare 2013, организиран от Веско Пантелеев-Ешкенази и Максим Ешкенази печели наградата да свири на цигулка - копие на Гуарнери дел Джезу, направено от лютиера Риц Ивата (инструментът, с който Веско Ешкенази е изнасял много концерти у нас и в чужбина).

Съдбата я среща с изключителни личности като цигуларя и диригент Максим Венгеров, виолончелиста Миша Майски, виолиста Матю Хънтър от Белринската филхармония, педагога Леонид Кербел, който я приема като своя индивидуална ученичка в Белгия.

През януари 2013 е поканена да свири в Европейския парламент в Брюксел, където изпълнява „Цигански напеви” от Сарасате. Тази пиеса е нещо като запазена марка за младата българка и сега с нея тя ще дебютира в концерт на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Росен Гергов на 18 ноември в зала "България".

Страшно много (се вълнувам), за пръв път ще свиря с маестро Росен Гергов - той е изключителен човек и диригент. Оркестърът е прекрасен, разбира се. Никога не съм свирила досега с Оркестъра на Българското национално радио. Много се вълнувам. Това е едно мое любимо произведение и много ще се радвам на тази вечер. Това ще е празник за мен, сподели младата цигуларка в предаването "Алегро виваче".

Чуйте цялото интервю с Кристина Георгиева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!