Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските музикални вечери в Мюнхен 2015 вече и на компактдиск

Нов компактдиск на европейския музикален пазар съдържа записи от миналогодишното издание на Българските музикални вечери в Мюнхен, Германия, които се провеждат в баварската столица от 2014 г.

Концертът, състоял се в двореца Нимфенбург на 28 ноември 2015 г., е с изцяло българска програма. Представя го пианистката Ивайла Кирова, която освен участник в събитието, е председател на Дружеството за разпространение на българска музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл:
Родината ни липсва повече, когато сме навън, и когато свирим точно българска музика, я свирим с едно особено чувство и ни е може би по-мила, по-скъпа, защото не сме в България.

През 2016 година поредната изява от цикъла отново ще бъде на 28 ноември, но в зала „Карл Орф“, и с нея ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от рождението на Красимир Кюркчийски. По този повод ще прозвучи Първия клавирен концерт на композитора. Солисти във вечерта ще бъдат пианистката Ивайла Кирова и цигуларят Мариан Краев. Ще им партнира оркестър "Генезис"  с диригент Йордан Камджалов.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Ивайла Кирова и изпълнение на Мариан Краев и Ивайла Кирова от компактдиска - първа част из Соната за цигулка и пиано оп.1 от Панчо Владигеров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!