Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хьоне-Мьордер: Въпросът е каква част от радикалната реторика Тръмп ще се опита да вкара в реалната политика

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Вниманието на световните анализатори е привлечено от предстоящото сформиране на екипа на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Очакванията са, че с излизането на конкретни имена ще дойде и повече яснота около бъдещата политика, която ще води Тръмп - във вътрешен план и на световната сцена.

Според д-р Маркус Хьоне-Мьордер, преподавател по политическа история и политическа култура на САЩ в един от най-големите университети в Германия - "Лудвиг Максимилиан университет" в Мюнхен, големият въпрос е каква част от радикалната реторика Тръмп ще се опита да вкара в реалната политика. В интервю за „Преди всички“ той подчерта, че това е голяма загадка, но един от най-вълнуващите въпроси, които интересуват наблюдателите от цял свят, е какъв екип ще сформира Тръмп. Друг важен въпрос е и какво място ще заема Европа във външната политика на Тръмп. Според  д-р Хьоне-Мьордер Европа не представлява особен интерес за Тръмп:

Европа не е особено интересна за Тръмп. В предизборната си кампания той акцентира на Китай като основен икономически конкурент, а Европа няма сериозна роля в тази насока. Анализатори определят избора на американския народ като ситуация с драматични последици:

Вълната на десния популизъм вече е в Европа - имаме примери за това в Германия, Австрия, Франция. Почти във всички европейски държави има крайнодесни партии, които набират скорост. Погледнете Полша и Унгария. Трябва ли случващото се в Европа да ни плаши по-малко от процесите в САЩ? Разбира се, САЩ са най-могъщата държава на планетата, но защо американската демокрация трябва да остава встрани от тези влияния, които са точно толкова силно застъпени в Европа? Това е смисълът на демокрацията: че на власт могат да дойдат политически течения, които не е задължително да следват принципите на либералната демокрация, коментира д-р Маркус Хьоне-Мьордер.

Светът щеше да е много по-предвидим, ако Клинтън беше спечелила, каза още той и уточни:

Клинтън е добре позната политическа фигура от световна величина, нямаше да има спекулации какво желае и какво планира, защото много по-рано тя щеше да освети бъдещите си стъпки.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!