Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - българската музика по света в началото на ноември

Снимка: Архив

Това издание на предаването „На бис – българските музиканти“ разказва за изяви на български изпълнители, свързани с представянето на българска класическа музика в различни точки на света -  Германия, Кувейт и Португалия в началото на месец ноември.

На 5 ноември в Мюнхен оркестър „София симфоникс“ и неговата диригентка Любка Биаджони изнесоха концерт в реномираната зала „Херкулес“. Там прозвуча една от най-емблематичните български класически пиеси – Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, приета топло от баварската публика. Последваха Първият цигулков концерт от Николо Паганини със солист Хенри Раудалес, първи концертмайстор на Мюнхенския радиооркестър и Втора симфония от Сергей Рахманинов.

На 9 ноември в Кувейт артистичното семейство Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет, и техните съмишленици за трета поредна година представиха българска класическа музика в Кувейт. Концертът беше озаглавен „Български мечти“. За участието си в него там пристигна цигуларката Мариана Тодорова – концертмайстор на Симфоничния оркестър на Испанската телевизия и радио в Мадрид. Преслав Петков разказва в интервю подробности от това събитие.

Николай Лалов – създател и диригент на оркестъра „Кашкайш – Оейраш“ и Музикално училище в Португалия споделя по телефона детайли за участието на оркестъра с концертмайстор българката Лилия Донкова в рамките на официален форум в Португалия на 7 ноември пред Президента на страната Марсело Ребело де Соуза и посланици на различни държави.

Чуйте интервютата и записи от концертите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!