Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредните "Български музикални вечери в Мюнхен" - на една от най-престижните сцени в Бавария

Пианистката Ивайла Кирова е изявен музикант с кариера в баварската столица. Тя инициира създаването на Дружество за разпространение на българската музика в Германия, заедно с това организира от 2014 г. насам цикъла "Български музикални вечери в Мюнхен". Наскоро бе издаден компактдиск със записи от миналогодишното издание на вечерите в двореца Нимфенбург.


На 28 ноември 2016 г. този цикъл ще продължи с концерт в зала "Карл Орф" на комплекса Гастайг, където изнася концертите си Мюнхенската филхармония. Ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. Пред германската публика ще се представи новия български оркестър "Генезис" на диригента Йордан Камджалов, а солисти ще бъдат концертмайсторът на Мюнхенските симфоници Мариан Краев и самата Ивайла Кирова, която ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Красимир Кюркчийски.

Случайно чух единствения запис, който съществува на този концерт, който е на Милена Моллова, и просто до такава степен бях впечатлена, че непрекъснато исках да го слушам и още, и още. Това е такова произведение - истински шедьовър, признава младата изпълнителка.

Ивайла Кирова има особена привързаност към творчеството на българските композитори. За нея е важно то да бъде представяно по-често пред публика. Чуйте повече за увлечението ѝ по музиката на Красимир Кюркчийски в интервюто за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!