Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента обсъдиха образователната политика към българските общности зад граница

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак”
Снимка: архив
На провелото се заседание на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина бяха обсъдени няколко важни въпроса, сред които образователната политика към българските общности зад граница през 2016 г. и увеличените места в българските висши училища за наши сънародници от чужбина от 400 на 1000. В центъра на вниманието също така бе въпросът с бъдещия статут на Тараклийския държавен университет в Молдова, както и изграждането на българска гимназия в Одеса, Украйна.Бързата реализация на тези проекти е от съществено значение, защото така ще се съхрани и подобри качеството на образованието там.
Коментара на Борис Вангелов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доган и Пеевски

Двете фракции на ДПС останаха без регистрация

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, предаде БТА. Причината е, че според Изборния кодекс,..

публикувано на 09.09.24 в 13:20

80 години от преврата на 9 септември 1944-а и смяната на обществения строй в България

На 9 септември се навършват 90 години от преломното събитие, което бележи края на Царство България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август..

публикувано на 09.09.24 в 13:16

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно..

публикувано на 09.09.24 в 11:10