Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента обсъдиха образователната политика към българските общности зад граница

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак”
Снимка: архив
На провелото се заседание на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина бяха обсъдени няколко важни въпроса, сред които образователната политика към българските общности зад граница през 2016 г. и увеличените места в българските висши училища за наши сънародници от чужбина от 400 на 1000. В центъра на вниманието също така бе въпросът с бъдещия статут на Тараклийския държавен университет в Молдова, както и изграждането на българска гимназия в Одеса, Украйна.Бързата реализация на тези проекти е от съществено значение, защото така ще се съхрани и подобри качеството на образованието там.
Коментара на Борис Вангелов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Съдът допусна до изборите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" (едната от двете фракции на ДПС) за участие в парламентарните избори на 27..

обновено на 11.09.24 в 17:22

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10