Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента обсъдиха образователната политика към българските общности зад граница

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак”
Снимка: архив
На провелото се заседание на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина бяха обсъдени няколко важни въпроса, сред които образователната политика към българските общности зад граница през 2016 г. и увеличените места в българските висши училища за наши сънародници от чужбина от 400 на 1000. В центъра на вниманието също така бе въпросът с бъдещия статут на Тараклийския държавен университет в Молдова, както и изграждането на българска гимназия в Одеса, Украйна.Бързата реализация на тези проекти е от съществено значение, защото така ще се съхрани и подобри качеството на образованието там.
Коментара на Борис Вангелов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Новак Джокович и Григор Димитров ще играят демонстративен мач в София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват привържениците на тениса в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион идва в българската столица по покана на първата българска ракета. Двамата ще изиграят демонстративен мач. Досега сърбинът е бил в..

публикувано на 06.08.24 в 13:07