Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разликата в икономическото развитие на отделните области се увеличава

Снимка: БГНЕС

Разликата в икономическото развитие между отделните области в България се увеличава, сочи годишното изследване на Института за пазарна икономика за развитието на регионите. И в периода на икономически растеж до 2008 година, и в периода на криза и следкризисно възстановяване на българската икономика, София се развива с много бурни темпове и продължава да концентрира все по-голяма част от икономическата дейност в страната за сметка на другите области, заяви за Радио България главният икономист от ИПИ Десислава Николова и добави:

Освен София още няколко области се развиват добре и успяват да поддържат добро темпо на растеж. Това са Варна, Стара Загора и Пловдив. Голяма част от останалите области изостават в своето развитие, като при някои от тях се наблюдава регрес, тоест БВП на тези области сравнен със средните нива на ЕС намалява. Перник, Кърджали, Силистра и Разград се нареждат на дъното на почти всички икономически класации. Това се дължи на дълбоките структурни проблеми в икономиките на тези области, които задържат тяхното развитие.

Преките чуждестранни инвестиции и инвестициите на местни компании са една от предпоставките за по-бързото развитие на най-големите градове. Това е ключът към по-високия стандарт на живот, по-голямата заетост и по-високите доходи. В последните години се наложи виждането, че европейските фондове са основното решение на проблемите с изостаналите области, продължи Десислава Николова и добави:

Тази година се опитахме да разберем в нашето изследване дали високото усвояване на пари от ЕС помага за преодоляването на различията между регионите. За съжаление това не е така. Европейските фондове дори пречат на този процес, защото се вижда, че големите и бързоразвиващите се области са тези, които усвояват най-много европейски средства. Освен това човешкият фактор е по-силен в големите области. Там се пишат успешни европейски проекти, докато в по-слаборазвитите общини и области усвоените средства са далеч под средните нива. В много български общини фокусът върху европейските фондове стана прекомерен. Тези пари се превърнаха от инструмент на регионалната политика в самоцел, което според мен е много вредно. Това не спомага за по-балансирано развитие на регионите. Напротив разликите между тях се задълбочават, особено в периоди на висок икономически растеж.

Понастоящем средното възнаграждение в столицата е 4 пъти по-високо от средното във Видин – областта с най-ниска средна заплата. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в София е 2-3 пъти по-висок от този в най-слаборазвитите области и вече достига средноевропейските нива. В същото време БВП на много български области е едва между 20% и 40% от средният за ЕС:

Решението на този проблем е в сериозното преосмисляне на регионалната политика. – подчертава Десислава Николова. –  Трябва да започне дебат за истинска децентрализация и даване на повече правомощия на местните власти да разполагат с по-голяма част от преките данъци, които събират от населението. Само по този начин те ще имат стимул да привличат инвестиции и да работят за създаването на нови работни места, защото това ще означава повече приходи в бюджетите им. С тези приходи общините биха могли да преследват цели, които не са им спуснати отгоре, а са в услуга на развитието на местните общности.

В някои региони на страната наваксването на изоставането ще бъде много трудно. Може би трябва да се използват нестандартни мерки като създаването на свободни зони без данъчно облагане. В противен случай инвеститори там няма да отидат, защото голяма част от квалифицираните хора вече са напуснали тези области, завършва Десислава Николова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28