Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опера в куфар

Едно от привлекателните музикални събития в програмата на 47-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора беше спектакълът на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт във формата „Опера в куфар“.

Това е втората постановка на Старозагорската опера в този формат след „Сватбата на Фигаро“, отново от Моцарт, осъществена от същия екип – диригент Димитър Косев и режисьор, сценограф, художник на костюмите Денис Иванов. Веднага трябва да отбележа, че тези две имена си заслужава да бъдат запомнени, защото ми се струва, че всяко от тези млади момчета ще намери своето подобаващо място в музикалния живот на страната ни. Желая им го от сърце! Те, заедно със солистичния състав, в който влязоха и хористи от Старозагорската опера, чудесни гласове, успяха да направят близо 90-минутен спектакъл, който събра доста млада публика в залата. Хора, които се усмихваха и забавляваха през цялото време!

Постановката се игра на български език, вървя леко, приятно и с настроение. В ролите видяхме  Деси Стефанова като Памина, Ивайло Йовчев като Тамино, Пролет Пенчева – Папагена, Иван Кабамитов – Папагено, Виктория Пигова като Царицата на нощта, Петър Кунев – Зарастро. Обективността изисква да добавя, че спектакълът тепърва има нужда от узряване и доизглаждане, но това наместване, вярвам, ще се случи с времето.

„Вълшебната флейта“ на Старозагорската опера е една продукция на младостта. Диригентът Димитър Косев наскоро е навършил 24 г., а режисьорът Денис Иванов е на 26. Талантливи, отговорни, вдъхновени и отдадени на това, което правят. В звуковия файл чуйте интервюта с тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!