Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Кацарова: Трябва да има много позитивна енергия

| обновено на 26.12.16 в 17:28
Веселина Кацарова


Много музиканти обединиха усилията си в юбилейния концерт в памет на Красимир Кюркчийски на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара  Загора, за да нарисуват със звук онази пъстроцветна картина – малка частица от творчеството на незабравимия български композитор.

В началото на тази специална вечер директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов поднесе почетния знак на театъра на дъщерята на твореца – Вихра Кюркчийска. След това концертът започна с песни на Кюркчийски и продължи с миниатюри от Филип Кутев – майсторът на обработената фолклорна песен, от когото Красимир  Кюркчийски се е учил. Всички те бяха поднесени от Хора при Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов. Линията продължи оперната прима Веселина Кацарова с „Калиманку Денку“ – едно от бисерчетата в албума й „Българска душа“, записан с обработките на Красимир Кюркчийски, които той направи преди 15 години специално за Веселина Кацарова и нейните партньори, български музиканти. Оперната прима добави към това една по-различна песен на Кюркчийски – „Малката цветарка“, в която няма фолклорни елементи – друг нюанс в живописното музикално платно. В концерта се включи и солистката на Старозагорската опера Гергана Русекова с две песни от композитора в партньорство със струнен оркестър от състава на театъра, воден от Георги Андреев.

Вечерта достигна своята кулминация, когато Веселина Кацарова отново се появи на сцената и се обърна към публиката, за да изкаже своята почит към Красимир Кюркчийски и българската музика, която трябва да обичаме. С аплаузи и ставане на крака хората, изпълнили залата на оперния театър, посрещнаха арията из операта „Ксеркс“ от Хендел, която Кацарова посвети на Маестрото. Тя беше изпълнена на бис от голямата оперна звезда и струнния оркестър на Старозагорската опера с диригент Димитър Косев.

Веселина Кацарова изживя преливащи емоции на сцената в родния си град заедно с публиката, която я обича. А само минути след като слезе от този толкова скъп за нея подиум, тя разказа за своето усещане за театъра, в който сега стъпва не само като певица, а вече и като артистичен директор. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!