Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Станчева – талисманът на музикантите в Стара Загора

| обновено на 26.12.16 в 17:52
Татяна Станчева и директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов


Като гост на 47-я Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора имах щастието да срещна много интересни хора – както сред изпълнителите, така и сред публиката. Струва ми се, че не може да се говори за почитателите на музикално-сценичните изкуства в Града на липите и поетите, без да обърнем специално внимание на една забележителна личност – госпожа Татяна Станчева.

Тя е в публиката на почти всеки спектакъл – винаги елегантна, красива, дама, която изглежда и се държи безупречно. Уважението й към изпълнителите и изкуството се оглеждат във всеки неин тоалет и бижу, които, както разбрах, често кореспондират със сюжета на постановката и характера на главната героиня. Самата г-жа Станчева разказа, че част от музикантите я приемат за свой талисман и са споделяли с нея, че се чувстват некомфортно, когато не я видят в залата.

Това е човек, чиито професионални занимания през годините са били далеч от музикалното изкуство, но тя винаги му е отдавала цялата си душа. Член е на Обществения съвет на Старозагорската опера и тази година получи специална грамота, с която е обявена за почетен член на състава.

Татяна Станчева е сред хората – историци на културния живот в града. Паметта й е съхранила дати на важни събития, срещи с най-изявените творци на България от различни поколения, гостували в Стара Загора. Тя е от хората, които всячески са помагали на оперното дело и е сред инициаторите за осъществяването на много музикални събития.

Признавам, бях силно впечатлена от респекта, с който хората  произнасят нейното име и говорят за заслугите й в помощ на музикалното изкуство. Затова я помолих да сподели своите впечатления от 47-мото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!