Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично настроение и хубава музика – фолкалбумите на 2016 г.

Снимка: БГНЕС

Нови записи на народна музика зарадваха почитателите на традиционното ни изкуство и през 2016 г. Изпълнителите са певци и инструменталисти от различни поколения, представители на различни стилове, а изобилието е впечатляващо. Започваме с „Канараормански ръченик“ от албума „Белези“ на Теодосий Спасов и ОНМ на БНР. Световноизвестният кавалджия е нарекъл пиесата на местността Канараорман (каменна гора), която се намира близо родното му място – Белица, Силистренско.

През януари Институтът за изследване на изкуствата към БАН представи „Музикалнофолклорните диалекти на Елена Стоин в звук“ – диск с повече от 200 уникални теренни записа, направени от голямата българска фолклористка между 50-те и 70-те години на ХХ век, приложен към книга, съдържаща безценна информация. Изданието е дело на екип с ръководител проф. Горица Найденова. То предизвика голям интерес сред специалистите, както и сред любителите на автентичния фолклор.

В тази кратка панорама на новите записи през 2016 г. ще си припомним и една от песните, които Ирена Станкова направи за фонда на БНР в началото на годината. Ирена е от гр. Бургас, има награди от престижни фолклорни конкурси у нас, изнасяла е концерти в различни страни на Европа. Репертоарът и́ включва образци от Странджанската фолклорна област, които младата певица издирва сама. Такива са и песните, които записа за БНР. В нейно изпълнение можем да чуем„Де са ти, Станко, китките”, съпровожда ОНМ на БНР, диригент Димитър Христов.

“Гордостта на България“е най-новият албум с произведения на Дико Илиев – диригент и композитор на музика за духов оркестър. Роден в края на ХIХ век, той живее до 1984 г. Близо три десетилетия от дейността му са свързани с оркестъра на 36-и пехотен Козлодуйски полк и град Оряхово. Автор е на около 20 марша, изпълнявани и до днес. Дарбата му да създава произведения върху основата на българския фолклор е наистина уникална. А неговите хорà, ръченици, китки отдавна са част представата ни за празничност. Във времето извън репетициите с военния оркестър Дико Илиев пътувал до малки и големи селища, разположени около градовете Оряхово, Враца, Монтана. Там обучавал деца и младежи да свирят на различни духови инструменти, създавал оркестри, писал за тях музика, подкрепял ги всячески. Много от произведенията му доскоро съществуваха само в списъците, изготвени лично от композитора. През последните 15-ина години бяха открити и възстановени партитурите на много непознати творби на самобитния майстор. Основната заслуга е на г-жа Хризантема Рашева – секретар на читалището в Оряхово, и Кузман Кузманов – диригент на Духов оркестър „Дико Илиев“ в същия град. Екипи на БНР записаха през годините три албума с новооткритите хпоизведения. Както вече споменахме, последният се нарича „Гордостта на България“ – по името на една от китките върху народни песни.

През 2016 г. Теодосий Спасов представи пред почитателите си още един албум, този път записан с „Теодосий Спасов квинтет” по време на десетдневно турне в Южна България. Нарича се „О ' Майно хоро“ и представя пиесите, включени в концертната програма на групата. Музиката е свежа, създава усещане за празник, а според Теодосий, ако някой реши да потанцува – сам или с приятели, може да си пусне албума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05