Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортни фирми в Перник протестират

| обновено на 13.01.17 в 19:21
Снимка: БГНЕС

Десет от 12-те транспортни фирми в Перник протестират, тъй като са недоволни от начина, по който Общината прави промени в схемата за обслужване на линиите.

Протестът на превозвачите започна с кукерско шествие пред сградата на Общината с цел прогонване на злите сили от там. Недоволството на автобусните превозвачи е предизвикано от преразпределянето на автобусните линии в градския транспорт. От браншовата организация искат прозрачно управление и равенство за всички фирми. 

От Общината поясниха, че администрацията ще обяви обществена поръчка до два месеца за нов, по-качествен и по-екологичен транспорт в Перник, като според тях това е предизвикало недоволството на определени превозвачи, които са получавали линии чрез временни, едногодишни договори, без конкурс.

Договорите на всички фирми са прекратени, обясни кметът на Община Перник
Вяра Церовска и потвърди, че до два месеца ще бъде обявена нова обществена поръчка при едни и същи условия:

На 10 януари, когато превозвачите дойдоха при мен, аз съм им дала договор за една година, както и съм ги предупредила, че желая да направя обществена поръчка за градския транспорт в по-добри условия. 

Всички договори се подписват година за година
, посочи Церовска, както и уточни, че от тази година е било въведено едно ново условие - колите да разполагат с Джи Пи Ес, за да може да се следи точното разписание. Според нея именно това изискване е и повод за днешния протест.

Протестът започна, защото искам джи пи ес за всички автобуси и за всички курсове, и защото искам обществена поръчка при ясни правила.

Ние като Община ще закупим 15 нови автобуса по програмата "Региони в растеж", като това ще се случи 2018-а година, допълни кметът на Община Перник.

Подробности, както и анкета с протестиращи превозвачи, можете да чуете в репортажа на Надежда Николова в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!