Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в Драшкова поляна

БНР Новини
Снимка: Любомир Ангелов

Палав слънчев лъч наднича в стаята, а зад прозореца е снежна приказка. От кухнята се носи изкушаващ аромат на пържени мекички, който ни кара да се откъснем от топлите завивки. На гости сме в еко-арт къщата на Величка и Енчо Ганковски в предбалканското село Драшкова поляна. Тя е фотограф по професия, той – художник-керамик, някога преподавател в художественото училище в Троян. Знаят, че „Бог дава, но в кошара не вкарва“, затова през 2003 г. обединяват знанията си в областта на изкуствата с любовта към туризма и общуването, за да ги превърнат в свой начин на препитание. Оттогава посрещат гостите си с думите: „Вие сте си във вашата къща. Ние ще се погрижим да отпочинете добре и да се заредите с нова енергия“. Гостоприемната домакиня разказва за началото:





Целия си живот съм прекарала в планината. Участвала съм в различни експедиции и проучвания. В нашата вила-ателие на село идваха много приятели. В един момент решихме: „Защо при нас да не идват и хора, които не са ни познати, но с които можем да станем приятели?!“. Така решихме да се захванем с алтернативен туризъм.

Енчо (в средата) и Величка Ганковски в ателието си
Инициативните домакини са членове на Българската асоциация за алтернативен туризъм, включват се в европейски проекти, разнообразяват предлаганите от тях възможности за отдих. Заради автентичното посрещане и грижата за природата са удостоени със Сертификат „Зелена къща“. Тук се изреждат гости от България и чужбина.

Снимка
На практика по керамика идват студенти по изкуствата чак от Великобритания. Те идват при нас с добро отношение. Искат всичко да научат. Ходим за билки, за гъби, на реката, учим ги на български песни и хора, споделя Величка. По проект на Асоциацията за алтернативен туризъм Ганковски организират почивки за хора от цял свят, които идват в селото за 7 дни и се занимават с 4 вида занаяти: керамика, иконопис, дърворезба и фотография, наред с разходките в планината.

Снимка
Селцето Драшкова поляна е малко, но пък хората му са сърцати, весели и винаги си помагат, разказва Величка:

В момента тук живеят 50-60 човека в пет махали. Разстоянието между махалите е 2 км. Пътят е хубав – това е главният път Троян – Априлци. Така хората много лесно ни откриват.

Районът предлага многобройни възможности за разходки и разтоварване:


Ние сме на място, открито към Централния Балкан. Това е т. нар. Априлска котловина – „слънчевата котловина в сърцето на Балкана“. Имаме много слънчеви дни. На час и половина пеша от нас е Троянският манастир. Пътят минава през прекрасната махала Баба Стана, в която отскоро има два хотела, които полека-лека се разработват. Къщите там са запазени от Възраждането. Оттам слизаме в центъра на село Орешак. То се слави със създаденото през 1971 г. изложение на художествените занаяти и изкуствата, където майстори от цялата страна показват творбите си. След това по река Черни Осъм или по пътя стигаме до третия по-големина манастир в България – Троянския, основан в началото на 17 в. Насочваме се към село Черни Осъм, а оттам – до резерват „Стенето“, включен в програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО. Близо сме и до резерват Северен Джендем. Често си водя гостите в планината, тъй като много от тях имат интерес към природата.

Снимка
Идват и групи фотографи, с които правим пленери. Снимаме, а после обсъждаме заснетото, – с това обаче възможностите за туризъм в региона не се изчерпват,
подчертава Величка Ганковска:

Църквата „Св. Николай Летни“ в с. Гумощник
В близост до нас е село Гумощник, известно с прекрасната църква „Св. Николай Летни“, може би една от най-красивите в региона. В двора ѝ е издигнат паметник на местни жители, загинали при потъването на кораба „Титаник“. Църковният иконостас е дело на новоселските марангози – участници в новоселското въстание. Храмът е реставриран, с килийно училище от началото на 19 век и музейна сбирка. Оттам се разкрива прекрасна гледка към планината. Така че нашите гости нямат време да скучаят.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38