Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забележителни партньори в поредния концерт на пианистката Мария Принц

Камерният цикъл "Мария Принц със звезди на интернационалните сцени и солисти на Софийска филхармония" започна през ноември с гостуване на английския кларинетист Андрю Маринър. Вторият концерт в поредицата предстои в камерната зала "България" на 28 януари, а за него на българска сцена за първи път ще посрещнем две млади французойки, които заемат завидни позиции в европейски оркестри: Софи Дартигалонг е първи фаготист на Виенската филхармония, а Селин Моане е първи обоист на Дрезденската държавна капела. До тях ще застане и кларинетистът от Софийската филхармония Димитър Московски.


В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" 25-годишната Софи Дартигалонг сподели:
Започнах да свиря на китара като дете, защото майка ми свиреше и, разбира се, аз исках да съм като нея. Но по-късно  ми се прииска да свиря на инструмент, който може да се съчетава с други хора – с китарата си винаги сам, а аз исках да свиря в оркестър. Първият ми избор беше кларинетът, защото тогава не познавах фагота. Но няколко години по-късно срещнах един фаготист, преподавател, който направи представяне, Аз бях там заради по-малкия ми брат, но се запалих и бях пленена от звука на фагота. Той има своя чар, притежава гъвкавост и може да бъде клоунът в оркестъра, но също и да пресъздава много различни цветове. Това трогва – поне за мен е така.

А Селин Моане добави част от своята история:
За мен (да свиря на обой) беше въпрос и на късмет, защото родителите ми не са музиканти. И все пак имах шанса да уча в консерватория. Когато бях на седем дори не знаех какво е обой, затова беше приятна изненада, че се влюбих в този инструмент, той ми отвърна със същото и нещата се получиха. Беше лесно в началото - имах големи учители и още отрано ме научиха да имам големи амбиции като музикант.

След концерта в камерната зала "България" Мария Принц заяви:
Щастлива съм, че те се чувстват много добре в България и че очевидно взаимно се харесаха с публиката в Пазарджик и София. Френска програма не винаги се приема така лесно и така радушно.

Интересни подробности за израстването на Софи Дартигалонг и Селин Моане до толкова високи позиции в оркестровата йерархия, за пробива на жените във Виенската филхармония и работата с легендарни диригенти можете да чуете в интервютата в звуковите файлове.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!