Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Земцов: Истински големите звезди като Миша Майски са много добри хора

Александър Земцов
Снимка: БГНЕС

Едно от големите събития в настоящия концертен сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио е предстоящия му концерт на 27 януари. Той е специален по много причини: С него музикантите ще отпразнуват на сцената на зала "България" 261-вия рожден ден на Моцарт, като изпълнят няколко творби на виенския класик. Освен това на състава ще гостуват две големи имена от световната сцена - виолончелистът Миша Майски, който ще ни предложи своя прочит на прочутите Вариации "Рококо" от Чайковски, и диригентът Александър Земцов, когото неведнъж сме виждали като солист на Радиооркестъра.

Земцов е възпитаник на легендарната московска школа за даровити деца "Гнесини", на консерваторията в Маастрихт и на берлинската академия "Ханс Айслер". В продължение на десет години (до 2011 г.) е водач на виоловата група в Лондонската филхармония и в този период преподава в "Гилдхол скул".

Сега Александър Земцов поделя времето си между соловото и камерно свирене, преподавателската работа във Виена и Лозана, и по-новото си увлечение - дирижирането. Вече втори сезон той е главен диригент на Международния нов симфоничен оркестър в Лвов (Украйна).

В петък Александър Земцов ще осъществи своя диригентски дебют в България, заставайки пред Радиооркестъра. И още нещо той направи за първи път при това си гостуване - даде интервю на български. Чудесното владеене на езика ни има своето обяснение - Саша е съпруг на известната българска кларинетистка Деница Лафчиева.

Разговорът му с Татяна Иванова започва от емоцията да се върне отново в БНР, но вече като диригент. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!