Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли България председател на ЕС като наблюдавана държава

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Към вълненията около смяната на властта в София през изтеклата седмица се добавиха и такива, предизвикани от доклад на ЕК за реформите в страната през последното десетилетие. Основен извод на документа е, че няма коренна промяна в борбата срещу корупцията по върховете на властта, а сериозен проблем продължава да е и корупцията на по-ниско равнище в държавната администрация. В доклада не се споменава намерението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер мониторингът да бъде прекратен до 2019 година, а се твърди, че той ще приключи, когато бъдат изпълнени всички ангажименти. От това се подразбра, че отмяна на мониторинга няма да има скоро, а това породи опасения, че България ще упражнява председателството си на ЕС в първата половина на 2018 година като наблюдавана държава, какъвто прецедент досега няма.

Парламентът отдели на доклада голямо внимание, но изявилите се в дебата партии използваха темата с предизборни цели. ГЕРБ наблегна на позитивните му констатации, БСП определи неуспеха в усилията за премахване на мониторинга като провал на ГЕРБ, а ДПС зае междинна позиция, заявявайки, че ЕК все пак отчита напредък в изпълнението на препоръки от предходни доклади и призова мониторингът да отпадне. Социологически сондажи показаха обаче, че вълненията на електората са различни от партийните. Проучване на Евробарометър констатира, че 72 на сто от българите предпочитат мониторингът на ЕК над България да продължи да действа, защото и те като комисията смятат, че страната има сериозни проблеми с корупцията, организираната престъпност и недостатъците в съдебната система. Дали 17-те препоръки на доклада на ЕК към България ще бъдат изпълнени до началото на нейното ротационното председателство на ЕС през януари 2018-а ще покаже времето.  Според някои това е възможно, а според други не. Колкото до опасенията, че през първата половина на идната година България би била едновременно и председател на ЕС, и наблюдавана от него държава, първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира, че това не би било проблем, защото мониторингът не е система за наказание, а за сътрудничество със страните-членки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30