Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет за Хитрино към БЧК разпредели парите, събрани от Националната благотворителна кампания

Христо Григоров
Снимка: БГНЕС
Общественият съвет за Хитрино към БЧК разпредели парите, събрани от Националната благотворителна кампания в помощ на пострадалите от инцидента там.

Над два милиона са постъпили по сметката на БЧК. Постъпилите по банков път и онлайн дарения са над 1 милион лева. 

Председателят на организацията Христо Григоров благодари на хората, които са дарили:
Разделихме пострадалите на три категории. Това са хора, на които къщите са унищожени, това са хора, на които къщите са пострадали много сериозно и това са хора, на които къщите са пострадали не чак толкова много. Взехме решение за средствата. Започваме да превеждаме пари и тези пари ще бъдат преведени на кметството в Хитрино. Местният обществен съвет ще е този, който ще контролира разхода на средствата. Искам да уверя всички пострадали в Хитрино, че тази ръка, която българският народ им протегна, ще бъде достатъчно здрава, за да ги изправи и да ги върне в нормалния живот.

За възстановяване на бизнеса в Хитрино трябват много средства. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" кметът на Хитрино Нуридин Исмаил: Нуридин Исмаил

Ние направихме едно предложение – да се използват 200 000 лева, които частично да погасят загубата или да бъдат използвани за започване на същите дейности, за да могат хората да бъдат социално обслужени. Става въпрос основно за магазини и за места за обществено хранене. Това предложение, обаче не се прие от страна на Обществения съвет на БЧК. Те са прави, аз ги разбирам, все пак тези пари са дадени за възстановяване, за подпомагане на хората, а не на бизнеса. Може в някакъв следващ етап да се направи нещо и за бизнеса на селото.

Цялото интервю с Нуридин Исмаил можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!