Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан с народни песни за вино и любов

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 14 февруари е Трифон Зарезан – един от най-устойчивите и популярни народни обичаи, съхранил своя езически облик. Отбелязва се във всички региони на страната ни, свързан е с прехода от зима към пролет. Посветен на лозата и виното, Трифоновден е много весел и обичан празник. На този ден се извършва обредно първото зарязване или закройване на лозите. А виното трябва да се лее в изобилие – за да родят лозята много грозде, да са здрави стопаните, да има добра реколта. На същата дата е Свети Валентин – популярен по света, но сравнително нов за нас „вносен“ празник.

Снимка
Независимо от различния си произход и смисъл, езическият Трифон Зарезан и католическият Св. Валентин все по-естествено съжителстват в представите на българите. През последните години около 14 февруари се организират различни фестивали, които съчетават в своето мото виното и любовта. Появяват се картички с цитати за неоспоримата връзка между опияняващата течност и главозамайващото чувство. Да не говорим каква изобретателност проявяват производители и туристически агенции в празничното обединяване на двете традиции. Подобни опити понякога са забавни и успешни, понякога преминават границата на естетичното. Оставайки встрани от всичко това, ние подбрахме за вас хубави народни песни, посветени на виното, на любовта, а някои от тях – и на двете.




Много народни песни разказват истории, в които момъкът първо пие руйно вино, после яхва коня си и тръгва към момини двори. Но там го посреща не любимата, а нейната майка…




Има и весели разкази за несъстояла се любовна среща – като в песента на Христо Косашки. Девойката убеждава своя избраник да дойде по вечерно време у тях – тайно от всички, разбира се. Обещава му да сложи стол под комина, но младежът скача право в огъня…




В народните поговорки наричат виното „веселѝ къща“, „разбий глава“. Счита се, че първата чаша е за здраве, втората – за веселие, а третата – за резил. Има и текстове, посветени на пиянството, в които виното „волове и къща продава“, ако човекът пие без мярка.




Наричат Трифон Зарезан още Зарезой или Трифон Пияницата. В много селища у нас, особено във винарските райони, всяка година организират пъстър и шумен празник. Производителите на грозде и вино, както и почитателите на фолклорните традиции повтарят ритуалите около зарязването на лозята, които напомнят театрални представления. 

Трифон Зарезан в Ново село, Снимка: Светослав Цветанов
Може би трябва да припомним също, че Свети Трифон – православният празник, с който е свързан Трифон Зарезан, е на 1 февруари по нов стил. Но народният се отбелязва най-често по стар стил или и на двете дати. Казват, че според селскостопанския календар старата дата е по-подходяща, а и традицията съществува много преди преминаването от юлианския към григорианския календар. Разбира се, народният празник в цялото си великолепие е съпроводен от много песни и хора.





Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30