Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт, пълен с хубава музика, изпълнена от прекрасни солисти – Димитър Христов за “Музика в портрети“

БНР Новини
Снимка: архив

Третият концерт от поредицата „Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика при БНР е на 23 февруари от 19 ч. в Първо студио на нашата медия. От Димитър Христов диригент на известния състав, научаваме подробности за солистите, които участват в него, както и за пиесите, които ще прозвучат.




СнимкаТова е един от нашите много специални проекти, в които представяме отблизо творци, имащи принос и заслуга за българската музикална култура. В тазгодишното издание ще участват една формация и двама солисти. Започвам с дамското присъствие в лицето на „Българка джуниър квартет“ – прекрасни певици, събрани в началото на 90-те години в ансамбъл „Тракия“. Да припомним, че те са откритие на известната музиколожка Румяна Цинцарска. Христина Анастасова, Елена Беделева, Фанка Койнарова и Тонка Колева са прекрасни гласове, прекрасни солистки, които ще чуем в песни, аранжирани от солисти на оркестъра – Ангел Димитров, Костадин Генчев, както и на Марек Дяков.



„Българка джуниър“ е малко познат в България състав, но певиците постоянно пътуват в чужбина, където печелят признанието на специалисти и публика. И у нас имат своето достойно място.
Вторият ни гост е Красимир Кондов, познат повече като аранжор сред музикантското съсловие. Има много пиеси, записани с ОНМ на БНР, в момента е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев“, интересен човек, с голям принос като педагог. Ще го чуем в неговите виртуозни пиеси, които ще изпълни на гайда, подготвени специално за този концерт.



Последният, но не по значение, наш гост е Матьо Добрев. Той няма нужда от специално представяне – плеяда музиканти (не само кавалджии) са се учили от неговите изключително нежни мелодии, които той през годините сътвори. В България, както казваме ние, няма керемида, който да не го е чувала. Напоследък се изявява само на големи сцени, като част от оркестъра на Иво Папазов. За мен и моите колеги е голямо удоволствие, че ще бъдем на една сцена с него. Той няма нито един солов запис, направен специално за фонда на БНР, така че това участие ще остави ценен архив. Аранжиментите за него направи Пейо Пеев. Концертът е пълен с хубава музика, изпълнена прекрасни солисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05