Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт, пълен с хубава музика, изпълнена от прекрасни солисти – Димитър Христов за “Музика в портрети“

БНР Новини
Снимка: архив

Третият концерт от поредицата „Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика при БНР е на 23 февруари от 19 ч. в Първо студио на нашата медия. От Димитър Христов диригент на известния състав, научаваме подробности за солистите, които участват в него, както и за пиесите, които ще прозвучат.




СнимкаТова е един от нашите много специални проекти, в които представяме отблизо творци, имащи принос и заслуга за българската музикална култура. В тазгодишното издание ще участват една формация и двама солисти. Започвам с дамското присъствие в лицето на „Българка джуниър квартет“ – прекрасни певици, събрани в началото на 90-те години в ансамбъл „Тракия“. Да припомним, че те са откритие на известната музиколожка Румяна Цинцарска. Христина Анастасова, Елена Беделева, Фанка Койнарова и Тонка Колева са прекрасни гласове, прекрасни солистки, които ще чуем в песни, аранжирани от солисти на оркестъра – Ангел Димитров, Костадин Генчев, както и на Марек Дяков.



„Българка джуниър“ е малко познат в България състав, но певиците постоянно пътуват в чужбина, където печелят признанието на специалисти и публика. И у нас имат своето достойно място.
Вторият ни гост е Красимир Кондов, познат повече като аранжор сред музикантското съсловие. Има много пиеси, записани с ОНМ на БНР, в момента е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев“, интересен човек, с голям принос като педагог. Ще го чуем в неговите виртуозни пиеси, които ще изпълни на гайда, подготвени специално за този концерт.



Последният, но не по значение, наш гост е Матьо Добрев. Той няма нужда от специално представяне – плеяда музиканти (не само кавалджии) са се учили от неговите изключително нежни мелодии, които той през годините сътвори. В България, както казваме ние, няма керемида, който да не го е чувала. Напоследък се изявява само на големи сцени, като част от оркестъра на Иво Папазов. За мен и моите колеги е голямо удоволствие, че ще бъдем на една сцена с него. Той няма нито един солов запис, направен специално за фонда на БНР, така че това участие ще остави ценен архив. Аранжиментите за него направи Пейо Пеев. Концертът е пълен с хубава музика, изпълнена прекрасни солисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15