Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как научната кариера може да бъде притегателна за талантливите българи

Научната кариера да стане една от желаните сфери за развитие на талантливите българи. Това е една от основните цели, която ще бъде заложена в актуализирания вариант на Стратегията за научни изследвания. За целта са  необходими по-ясни правила за кариерно развитие и повече средства.

Приоритет номер едно за Европа е развитието на науката и използването на научните резултати за технологично развитие. Европейската комисия е готова да подкрепи част от тази дейност, като даде средства, каквито България не може да отдели, за развитие на апаратурата в страната ни и свързването ѝ с европейската наука. България обаче е поела ангажимента със средства от националния бюджет да свърши останалата част от работата. 

В Стратегията за научни изследвания ще има специални цели, свързани с кариерното развитие на младите учени в България и привличане на учени от чужбина. Тези цели ще бъдат свързани с конкретни дейности и конкретно финансиране. Това финансиране трябва да дойде основно от националния бюджет, каза служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Подробностите – чуйте в репортажа на Ана Попова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!