Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятели на загиналия край Божурище велосипедист искат промени в закона

| обновено на 28.02.17 в 14:56
Приятели на велосипедиста Мартин Гачев, който бе блъснат от товарен автомобил и загина на пътя край Божурище преди дни, организират демонстрация довечера край НДК, като исканията са за толерантност и по-строги правила за безопасност на движението. Един от организаторите на протеста, Цветан Близнаков, обясни пред "Хоризонт":
 

Ще призовем властимащите да прокарат закон, който да задължава шофьорите да минават на не по-малко от метър и половина, докато изпреварват колоездачи, което ще ни гарантира доста голяма сигурност, понеже в момента в закона е залегнало по правилник, че трябва да се изпреварва на "безопасно разстояние", но точно какво е то – не се знае, всеки може да го тълкува, както си иска.

За предаването "12+3" по "Хоризонт" Близнаков, който очаква на протеста да присъстват над 500 души, уточни, че протестиращите ще поискат и на пътищата около София, които често се ползват от велосипедисти, да бъдат монтирани указателни табели, за да имат шофьорите "едно на ум" и да карат по-внимателно. Шофьорите също ще бъдат апелирани да управляват по-внимателно. 

Ние също ще апелираме довечера на протеста и към всички колоездачи, които дойдат, и тези, които ще четат новините след това, че трябва и те да спазват законите. Те трябва да се движат, според закона, по посока на движението и възможно най-вдясно на пътя. В България повечето хора знаят закона само за пешеходците, които трябва да ходят, когато няма тротоар, срещу движението, и смятат, че и колоездачите са пешеходци и трябва да се движат срещу движението. Това, на първо място, трябва да се промени! Все още се срещат родители, които  карат заедно с децата си в насрещното движение, а това е страшно застрашително за живота им. По тъмно има много хора, които карат колелата си без светлини, с тъмни дрехи, без светлоотразителни жилетки. Дори и в града, по закон, те да не са задължени да имат светлоотразителна жилетка, светлините са задължителни. Дори и ние, като шофьори, много се дразним, когато видим някой фантом, някоя нинджа, която кара без светлини.

Подобен протест ще има и пред сградата на общината във Варна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!