Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Един говор на границата на българската граматика“

БНР Новини
Изглед от с. Ореше, Кукъска Гора.
Снимка: личен архив

СнимкаДоц. д-р Лучия Антонова-Василева е ръководител на Секцията по българска диалектология и лингвистична география при Института за български език към БАН. Научните й интереси са свързани с българската диалектология, фонетика, фонология, морфонология, лексикална и граматична семантика, аспектология, лингвогеография. Участва в съставянето на Български диалектен атлас (ч. I-IV), съавтор е на Кратък речник на диалектните думи. Изследва българските говори на територията на страната ни, в Гърция, Македония и Албания.

Преди седмица в Големия салон на БАН беше представена новата книга на доц. д-р Антонова-Василева „Диалектната система на с. Шищевец, Кукъска Гора – един говор на границата на българската граматика"


Предлагаме Ви интервюто, което тя даде за Радио България по този повод.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В системата на образованието прозират и болните места на обществото ни

След първия учебен ден за учениците в България – 15 септември – идва ред да започне новата учебна година и за студентите, тъй като повечето висши училища у нас отварят врати на 1 октомври. В този промеждутък от около две седмици можем да..

публикувано на 24.09.24 в 11:10

Как българин от Врачанско може да се окаже най-дълго живелият човек на земята

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията – наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните и фамилни връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като хора – в това е убеден гл. ас. Росен Гацин от Института по..

публикувано на 24.09.24 в 10:05

Българският външен министър обсъди с държавния секретар на САЩ въпроса за отпадането на визите

На среща в Ню Йорк с американския държавен секретар по Европа и Евразия Джеймс О'Брайън служебният външен министър Иван Кондов е поставил въпроса за включването на България в Програмата за безвизово пътуване на Съединените щати. По този..

публикувано на 24.09.24 в 09:49