Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Един говор на границата на българската граматика“

БНР Новини
Изглед от с. Ореше, Кукъска Гора.
Снимка: личен архив

СнимкаДоц. д-р Лучия Антонова-Василева е ръководител на Секцията по българска диалектология и лингвистична география при Института за български език към БАН. Научните й интереси са свързани с българската диалектология, фонетика, фонология, морфонология, лексикална и граматична семантика, аспектология, лингвогеография. Участва в съставянето на Български диалектен атлас (ч. I-IV), съавтор е на Кратък речник на диалектните думи. Изследва българските говори на територията на страната ни, в Гърция, Македония и Албания.

Преди седмица в Големия салон на БАН беше представена новата книга на доц. д-р Антонова-Василева „Диалектната система на с. Шищевец, Кукъска Гора – един говор на границата на българската граматика"


Предлагаме Ви интервюто, което тя даде за Радио България по този повод.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариян Иванов със съпругата си Аня и децата им

За 20 години България се е променила в много положителна посока

Животът е същински низ от случайности, които понякога го превръщат в истинска приказка. Една среща по време на българска вечер в дискотека в САЩ променя живота на сънародника ни Мариян Иванов и днес той е щастливо женен за съпругата си Аня, която е..

публикувано на 23.09.24 в 08:10

България се включва в Европейската седмица на спорта #BeActive

За десета година България се включва в Европейската седмица на спорта #BeActive. В периода 23-30 септември Министерството на младежта и спорта организира множество събития за насърчаване на активното спортуване, подобряване на физическата активност на..

публикувано на 23.09.24 в 06:10

Слънчев понеделник, подходящ за преходи в планината

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Сутринта на отделни места в котловините ще се образува ниска облачност или мъгла. Минималните температури ще са от 4°-5° , на места из високите полета на Западна България до 15°-17° по Черноморието, в София –..

публикувано на 22.09.24 в 19:05