Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Моллова: Искам да науча младите пианисти да са критични към себе си

Проф. Милена Моллова
Снимка: БНР

След дългогодишна пауза именитата българска пианистка Милена Моллова отново застана като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на госта от Австрия Леополд Хагер тя изпълни Концерт за пиано и оркестър №5 "Императорски" от Лудвиг ван Бетовен на 24 март в зала "България".


За едно от най-трудните произведения в класическия клавирен репертоар проф. Моллова има много специални спомени - как преди да замине на конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел през 1960 г. го е научила буквално за една седмица и го изпълнила с оркестър на осмия ден. Твърде смело и съвсем в неин стил, бихме казали сега. А тогава преподавателката й проф. Панка Пелишек от притеснение дори не посмяла да влезе в залата, за да слуша. Колкото до диригента Васил Стефанов - той научил за всичко това чак след години и заявил на пианистката: Добре, че ми го казваш сега, защото изобщо нямаше да изляза да дирижирам, ако знаех!

Проф. Милена Моллова отново показа силно пианистично присъствие и собствена интерпретация, а това със сигурност е вдъхновение за нейните многобройни студенти в Нов български университет, където започна дългосрочен проект - курс по клавирна интерпретация и камерна музика. Той е за пианисти, които искат да свирят на концерт, да свирят добре, да се готвят. Те са готови със свой репертоар и ние само правим нещата по-ярки, по-стилни, по-сигурни, пояснява идеята видната наша преподавателка.

Още за концерта на Бетовен и курса в НБУ чуйте в интервюто с проф. Милена Моллова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!