Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спящата красавица” – емблемата на Кралския балет, в киносезона на „Ковънт Гардън“

| обновено на 02.05.17 в 17:11


Тази седмица беше ярко белязана от Международния ден на балета – 29-и април. Празникът започна великолепно още миналата седмица с прожекциите на „Спящата красавица” от кино сезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън”! Имахме изключителния шанс да гледаме не само възстановка от 2006 г. на прекрасен класически балетен спектакъл, но на емблемата на Кралския балет!

С шедьовъра на Чайковски „Спящата красавица” „Ковънт Гардън” е бил открит наново след Втората световна война през месец февруари 1946 г. В главната роля на принцеса Аврора тогава е танцувала знаменитата Марго Фонтейн. В антракта на прожекцията в традиционния поглед зад кулисите се срещнахме с първата изпълнителка на ролята на Феята Люляк от 1946 г., от която научихме много за създаването на спектакъла. Срещата водеше чаровната бивша прима балерина на Кралския балет Дарси Бусел, много пъти изпълнявала ролята на принцеса Аврора. А в тази прожекция в главната роля беше една от най-ярките съвременни звезди на Кралския балет – аржентинката Марианела Нунес. Разкошна принцеса Аврора, която изпълнява с лекота и лъчезарна усмивка и най-сложните технически трудности! Всъщност всички солисти, и в най-малките роли, а и кордебалета на Кралската опера „Ковънт Гардън” са ярки артисти и технически на нивото на нашите най-големи балетисти! Това пълни и очите, и душата на публиката с възхищение към една традиция, която се съхранява и се развива по най-добрия начин!

След финалните аплодисменти както обикновено споделих удоволствието с други зрители в публиката. Срещнах в киносалона и разговарях с двама от редовните слушатели на „Каста дива“. Чуйте в звуковите файлове споделеното от Борис Антонов, който е гледал тази постановка в Лондон в Кралската опера „Ковънт Гардън“ преди години, и Георги Добрев, който за първи път гледа балетния шедьовър на Чайковски в класическия спектакъл на Кралския балет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!