Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красив балетен празник в Софийската опера

| обновено на 02.05.17 в 17:54
Плакатът за премиерата на триптиха „Пахита”, „История на една любов” и „Да танцуваш на инат” в Софийската опера и балет


Софийската национална опера и балет отбеляза Международния ден на балета 29-и април с три спектакъла на триптиха "Пахита", "История за една любов" и "Да танцуваш на инат". Аз бях на премиерата беше в петък, в навечерието на празника. И почувствах истински празник, когато в началото на спектакъла „Пахита” на сцената излязоха малките възпитаници на Националното училище за танцово изкуство. За съжаление е запазена и до нас днес достига малка част от двуактния балет на Минкус – петата редакция на знаменития хореограф Петипа, която представлява 45 минути красиви ансамбли, па дьо троа и вариации. „Пахита” не създава впечатлението за цялостен спектакъл, а по-скоро за парад, представящ солистите на Националния ни балет. На сцената блестяха големите звезди Марта Петкова, Емил Йорданов, Никола Хаджитанев, младите звезди Боряна Петрова и Памела Пандова и във вариациите се представиха младите таланти София Цуцакова, Вяра Иванчева, Венера Христова, Александра Дрангажова, Елена Петрова и Натали Братанова.

Впечатленията ми са отлични! Видяхме за първи път някои от най-младите дарования на балета на Софийската опера. Много съм впечатлен, наистина нивото е много високо! Това обяснява и факта, че вече толкова много чужденци идват да танцуват в Националния ни балет. Това е трупа не само с много обширен репертоар, но и с много високо качество. Виждам и колко чуждестранна публика започна да идва в Софийската опера и за оперни, и за балетни спектакли. Много е приятно да видиш такова нещо в центъра на София, каза главният редактор на вестник „Животът днес“ Петър Галев, който е сред гостите на Националната опера и балет на първия ред на всеки премиерен спектакъл.

Минута след тези думи разговарях с най-младата дама от група туристи от Ирак, които бяха посещавали балетни спектакли в Беларус, в Москва и сега за трети път в Софийската национална опера и балет. Спектакълът е страхотен, много ми хареса! За първи път съм в България. Вашата страна е много красива, сподели тя.

След антракта балетният празник в Софийската опера продължи с две балетни миниатюри – „История на една любов“ и „Да танцуваш на инат“, по музика на Минкус, Римски-Корсаков и Адам, комичен поглед към балетите „Дон Кихот“ и „Жизел“. Хореографията е създадена с чувство за хумор от бившия балетист в Националния ни балет Йордан Кръстев. В залата седях до водещия от БНТ Георги Любенов, който искрено се забавляваше и след спектакъла с удоволствие разговарях и с него! Чуйте в звуковия файл.

Следващият спектакъл на триптиха „Пахита“, „История на една любов“ и „Да танцуваш на инат“ ще бъде на 21-и май /неделя/ от 16 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!