Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква растеж на икономиката на България

Снимка: euobserver.com

Европейската комисия (ЕК) запази без промяна прогнозите си за растежа на българската икономика през тази и следващата година в своя т.нар. „пролетен” доклад, като в същото време очаква, че вътрешното потребление ще продължава да бъде основен генератор за растежа.

В новия доклад на Комисията се посочва, че реалният БВП на България нарасна силно през 2016-а година с 3,4% благодарение на добър нетен износ и на частното потребление в страната. В контраст с това през миналата година инвестициите се свиха с цели 4% главно поради по-слабо усвояване на европейските фондове.

За 2017-а година ЕК продължава да очаква, че българският БВП ще нарасне с 2,9%, след което да се забави слабо до 2,8% през 2018-а година, потвърждавайки по този начин своите „зимни” прогнози. Вътрешното търсене се очаква да остане основен мотор за растежа, като то ще бъде задвижвано най-вече от частното потребление и от прогнозираното подобряване на инвестициите на фона на ускорено усвояване на европейски фондове според програмния период на ЕС до 2020-а година.

ЕК също така посочва, че рисковете за икономическите перспективи на България са най-общо балансирани. Евентуално доста по-слабо от очакваното усвояване на европейските фондове може да навреди на инвестициите и на икономическия растеж. С оглед на отворения характер на нашата икономиката, по-слабо търсене на български стоки от основните търговски партньори, и по-специално от Европа, както и рязко повишение на петролните цени биха представлявали външни низходящи рискове за потвърдените прогнози на ЕК. В същото време рисковете за тези прогнози, но във възходяща посока, включват по-силно от очакваното потребителско доверие и по-бърз прогрес в необходимите реформи, което може да повиши допълнително реалните нива на икономически растеж.

По материали от печата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58