Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за българското председателство на ЕС набира сила

БНР Новини
На тристранна среща в Брюксел между българския премиер Бойко Борисов, естонския – Юрий Ратас, и австрийския – Кристиан Керн, бе официално приета програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.
Снимка: БГНЕС

Само след няколко дни – на 1 юли тази година, Естония поема ротационното председателство на ЕС, 6 месеца по-късно – на 1 януари 2018 г., тази отговорност ще премине към България, а после начело на институцията ще застане Австрия. Шест месеца преди голямото изпитание България вече не само на думи, а и по същество се готви за първото си ротационно председателство, откакто е в ЕС. След относителната нестабилност между второто и третото правителство на Бойко Борисов, сега властта в София изпълнява всички институционални и оперативни условия за това.

Кабинетът „Борисов” учреди специално министерство за българското председателството на ЕС, което да се занимава със специфичните инфраструктурни въпроси, които то предполага вътре в страната, и с въпросите на неговата координация с останалите страни-членки на ЕС. Средствата за решаване на логистичните въпроси са гарантирани още от началото на подготовката за председателството с тригодишна финансова рамка от 150 милиона лева. За шестте месеца на председателството България се очаква да бъде посетена от над 20 хиляди души експерти от цяла Европа, което е добра възможност за представяне на нейния икономически, туристически и културен потенциал.

За шестте месеца на председателството в Брюксел ще се проведат около 1500 заседания, във връзка с което за работа в постоянното представителство на София в белгийската столица се подготвят допълнителни 200 експерти. Заседанията в България ще са около 200, много от които, особено през февруари, април и юни, ще бъдат на високо ниво. За оптимален ефект на председателството още от сега правителството работи по основните му приоритети, които се очаква да бъдат окончателно дефинирани в края на тази година, но отсега са ясни основните посоки на българските усилия. На първо място, София възнамерява да подкрепи европейската интеграция на страните от Балканите, на второ – да работи за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика чрез задълбочаването на икономическия и паричен съюз, единния пазар и подкрепата на предприемачеството, а на трето – да развива кохезионната политика като основен инструмент за сближаване между държавите членки.

В шестте месеца до формулирането на окончателните приоритети на българското председателство на ЕС, София несъмнено ще трябва да се подготви за компетентно произнасяне и по сложните въпроси на Брекзит, развитието на еврозоната, миграционната политика и други. Напрегнатият период, с който председателството съвпада, диктува и напрегната подготовка. Упование за успех на усилията на София дава приетата в края на миналата седмица обща програма на триото Естония, България и Австрия за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца. Най-общо казано програмата акцентира върху сигурността и укрепването на външните граници на ЕС, икономическия растеж и конкурентоспособността, както и стабилизиране на съседните на Съюза региони.

Премиерите на трите страни се обединиха в Брюксел и около разбирането, че всяка една ще отстоява приоритетите неотклонно, но ще останат и гъвкави, за да може да се реагира адекватно при непредвидени ситуации. Подготовката за председателството при известните към днешна дата обстоятелства, вече е в пълен ход.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02