Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралският балет чества златната 50-годишнина на балета „Скъпоценности“


Тази седмица ценителите на балетното изкуство в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян се наслаждавахме на поредната прожекция от кино сезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“. Кралският балет чества златната 50-годишнина на бляскавия спектакъл „Скъпоценности“ – балетният триптих „Изумруди“, „Рубини“ и „Диаманти“, създаден от знаменития хореограф Джордж Баланчин по музика на Форе, Стравински и Чайковски. Както оперните, така и прожекциите на балетните спектакли от кино сезона на Ковънт Гардън привличат все повече и повече публика в киносалоните, защото предлагат едно наистина пълноценно прекрасно преживяване! Първо спектакли от най-висока класа, на една балетна трупа, събрала цвета на балета от цял свят, с балетисти, които зашеметяват с техниката си, невероятната скорост на движение, стабилност при най-сложните скокове и пируети, пластичност и оставят незабравими спомени и със своята ярка артистичност. Вече познаваме солистите на Кралския балет така, както солистите на нашия национален балет и следим с вълнение изявите им. Пълноценно преживяване, защото на чаша вино – комплимент от кината Арена, научаваме преди спектакъла и в антрактите подробности от историята на създаване на творбата и спектакъла, срещаме се с постановъчния екип и звездите и още, и още… Ето, научихме как Баланчин е създал балета „Скъпоценности“, вдъхновен от гледката на витрината на бижутерски магазин и малко след това гостувахме заедно с най-чаровната прима балерина и водеща Дарси Бусел в магазина сред бляскавите брошки от изумруди, рубини и диаманти. Надникнахме в ателиетата, където скъпоценните камъни се пришиват грижовно към балетните костюми и чухме споделеното от репетиторите, работили с великия Баланчин, как пресъздават най-прецизно творбите му по цял свят в съответствие с всяко негово изискване. След това отново се потапяхме в магията на меко зеления, ярко червения и благородно белия блясък на сцената, отразил френския, американския и руския период в живота и творчеството на Баланчин. За мен най-силни и незабравими спомени ще останат от втория балет „Рубини“ по музика на Стравински с най-съвременната хореография и зашеметяващите сола на виртуозните Сара Лам и Стивън Макре, които ще гледаме скоро и в прожекциите на триптиха творби на основателя на Кралския балет хореографа Фредерик Аштън „Сън. Симфонични вариации. Маргьорит и Арман“.

Много съм впечатлена от това, което видях, и изключително вдъхновена! За първи път бях на такава кино прожекция от „Ковънт Гардън“. Солистите бяха просто невероятни! Много съм възхитена и бих дошла пак… Можем само да си пожелаем тази комбинация от трима толкова различни автори - Форе, Стравински и Чайковски, да я чуем и да я видим и на българска сцена, сподели музикантското семейство Зорница и Йосиф Радионови, които бяха сред публиката в киносалона.

Следващите прожекции от кино сезона на „Ковънт Гардън“ - на балетния триптих „Сън. Симфонични вариации. Маргьорит и Арман“ ще бъдат на 5-и, 8-и и 9-и юли в кината Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!