Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Иванова от “Мастър шеф” живее сред сърни и поднася здравословни блюда

БНР Новини

“Светът е пълен с интересни пътища. Просто излез навън!” С тази проста философия Росица Иванова оставя предсказуемия си живот в града и сред природата намира изгубения рай.

Красиво аранжираните й чинии и вроден финес я превърнаха в любимка на публиката в телевизионното шоу “Мастър шеф”. И само една забравена бучица масло я раздели с голямата награда от 100 хил. лв. Но Роси днес не съжалява за пропуснатия шанс и с усмивка казва, че най-важната съставка е “любов”.

На двайсет и пет тя има всичко – престижното образование на политолог, добре платената работа на IT специалист, бохемската квартира в центъра на София. И въпреки това решава да остави зад гърба си досегашния си живот и да се засели в органик ферма край Сопот. В планината най-напред я поразява човечността на хората, които в случайни срещи не се скъпят да отронят “добро утро” и “приятен ден”. А година по-късно Роси развенчава мита за скучния селски живот с думите: Можете ли да си представите какво е усещането още със събуждането да ти мирише на липа и лайка, да имаш в двора си елени, сърнички, зайци, кучета, котки и куп други красоти, а сутрин вместо да чакаш в задръстването, да пиеш кафе в градината?

Снимка

Тя се грижи за свежите продукти във фермата и координира работата си с агрономи и животновъди. Основното й занимание обаче е в комплекс в Сопот, като главен готвач. Там тя прилага разбирането си за здравословно хранене, споделено и в кулинарния и блог.




В комплекса предлагаме чиста и здравословна кухня, защото сме сигурни за произхода на храната
– разказва Росица Иванова. Това, с което най-много се гордея, е че продуктите са местни, т.е. няма сирене от Франция, риба от Атлантическия океан и всичко се намира тук в радиус от 30 км. Рецептите обаче са осъвременени и храната се приготвя по възможно най-щадящ начин – до голяма степен мариноваме зеленчуците от фермата, вместо да ги подлагаме на термична обработка, използваме кокосово масло, не пържим, обработваме продуктите на пара или ги изпичаме така, че те да съхранят в себе си максимално количество полезни вещества.

Снимка

Освен че държи на качеството на продуктите, за Роси е еднакво важно как те ще бъдат представени в чинията. Затова определя себе си като естет кулинар.

Красиво поднесената храна е първото, което прави впечатление, когато виждаме една чиния , убедена е тя. Ние започваме да се храним още с очите си, затова за мен е изключително важно всяко блюдо да изглежда като произведение на изкуството. Без значение дали сервирам прости пълнени чушки ако са поднесени красиво, те се превръщат във вкусна българска храна, поднесена с финес.

Снимка

Под звуците на джаз и с чаша вино – това са идеалните условия, за да се получи съвършеното ястие, смята Роси, която открива твърде рано кулинарния си талант.

Открих, че обичам да готвя от много малка. И тъй като живеех близо до училището, когато бях 14-15 годишна, буквално тичах вкъщи през голямото междучасие, за да направя кекс или нещо друго. По това време започнах да приготвям и по-сериозни менюта например коледната вечеря. Знаете за една домакиня колко е важно да успее да аранжира масата и да посрещне гости, а когато това е поверено на едно момиче, то приема задачата изключително сериозно. Разбира се, започнах с похвали, но съм отнасяла и много градивна критика. Така от много малка осъзнах, че ми се отдава готвенето, но никога не съм предполагала, че ще работя това.

Снимка

СнимкаНаскоро Роси се сдоби с още една престижна диплома – от първия в света университет по италиански сладолед в Болоня, и се завърна с машина за gelato. Но ледения десерт, който тя предлага цяло лято, е с боровинки, малини и къпини от Балкана, както и със сметана и непастьоризирано мляко от фермата. И тъй като обича да се предизвиква, в момента изпробва издръжливостта си. Когато някой заяви “не мога”, при мен настъпва моментът, в който аз мога и искам повече, добавя Роси. И все така желае да се буди рано, да се чувства удовлетворенна от изминалия ден и да го завършва с приятели и смях.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02