Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аполония 2017: Премиери в Амфитеатъра на Созопол

Красимир Щерев и Петър Керкелов

Тази вечер Амфитеатърът в Созопол  ще бъде сцена на едно от големите събития на фестивала "Аполония".

За първи път на този форум ще прозвучи Концерт за китара, бандонеон и струнен оркестър от Астор Пиацола.  Изпълнители са камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров и двама изключителни музиканти, пристигнали в Созопол  за събитието - китаристът Георги Василев и  акордеонистът Красимир Щерев.

Ще има и световна премиера на пиеса за акордеон и камерен оркестър, специално написана за "Аполония" от един от младите и талантливи български композитори Петър Керкелов. Заглавието е "Прозорци и портокали".


Красимир Щерев за първи път гостува на Празниците на изкуствата "Аполония". Той е акордеонист с успешна международна кариера. Първите му стъпки в музиката са в Казанлък, а след това продължава обучението си  в престижни учебни заведения като Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия) и Кралската датска консерватория. Често е канен като солист и камерен изпълнител. От 2003 година е член на ансамбъл Klangforum Виена. Работил е с оркестри като Виенската филхармония (под диригентството на Пиер Булез и Даниел Баренбойм), Виенския радиооркестър, Филхармония - Лондон, Германския симфоничен оркестър - Берлин и др. Той е член и на Трио Амос.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Красимир Щерев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!