Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент подкрепи България за достъп до визовата система на Шенген

| обновено на 04.10.17 в 19:29
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент гласува България и Румъния да получат достъп до Шенгенската информационна система. Това решение дава възможност на двете страни да проверяват информация в системата, без обаче да могат да въвеждат, изменят или трият данни. 

Окончателното политическо решение дали България и Румъния могат да станат част от зоната за свободно придвижване, известна като Шенгенско пространство, трябва да бъде взето единодушно от Съвета на Европейския съюз.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев обясни в ефира на предаването "Нещо повече" значението на тази стъпка и какво точно ще означава достъпът до информационната система на Шенген:
Днес Европейският парламент одобри с огромно мнозинство от 610 гласа "за" предложението за решение на Съвета за предоставяне на пасивен достъп на Румъния и България до визовата информационна система. Миналата седмица Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред даде своето съгласие с категоричен резултат от 33 гласа за.  Това беше една доста сериозна битка за България,  защото предоставянето на такъв достъп е необходимо условие, за да може България и Румъния да прилагат новосъздадената система за влизане и излизане, която ще изчислява продължителността на престоя на граждани на трети държави на територията на Европейския съюз с цел засичане на тези, които просрочват позволения им престой. По-конкретно - България ще може да вижда лицата, на които е издадена шенгенска виза, ще може да преценява дали даденото лице има нужда от българска виза и ще може да проверява дали наистина, преминаващите границата ни лица, притежават шенгенски визи. Както знаем, шенгенските визи са валидни и за България, в същото време обаче българските гранични служители няма да могат да въвеждат решенията за издадени български визи, защото все още те не са валидни на територията на шенгенските страни. Тоест няма да имат активен достъп и няма да могат да променят информацията в системата. България ще може да използва пасивно визовата информационна система, след като премине успешно оценката на възможностите и готовността на страната ни да прилага системата -  аз мисля, че това ще стане много бързо.
Това е много важна стъпка за България, подчерта още Емил Радев: Защото виждаме движение и то голямо в посока на предоставяне на повече достъп и информация на страната ни във връзка с бъдещото й присъединяване към Шенген. И това беше една голяма битка  - България  да влезе във визовия калкулатор, така както влизат шенгенските държави, а не престоят в нашата държава да бъде разглеждан отделно от престоя в шенгенската зона.

Емил Радев е оптимист за бъдещото ни приемане в Шенген:
Пътят наистина е само напред. Виждаме, че България все повече се интегрира в Шенгенската информационна система, сега и във визовата информационна система. И България е страшно нужна и за съществуването на Шенген, защото, пак казвам  - ако външните граници не са добре защитени - и тук България играе огромна роля, съществуването на Шенген е поставено под въпрос. Така че крайно време е да се преодолеят политическите причини, които спъват в Съвета  приемането на България като пълноправен член на Шенгенското пространство.
Повече по темата ще научите от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!